Христо Иванов: Борисов и Гешев са истинските поръчители на това престъпление

Всеки, който иска подкрепата ни, ще бъде питан какви хора предлага, категоричен е съпредседателят на ДБ

OFFNews Последна промяна на 15 август 2021 в 13:53 6052 0

"Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление. Бойко Борисов се скри от парламента и не стана депутат, за да не понася отговорност. Утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и Иван Гешев". Това заяви пред БНР председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в коментар на показаните за първи път след година в Народното събрание в петък кадри на насилие над протестиращи от антиправителствените протести през 2020 г.

По думите му част от това престъпление е и потъпкването на достойнството на българската полиция, която е един от символите на републиката.

"Това престъпление включва политическите поръчители. Сега и Младен Маринов и Христо Терзийски (министри на вътрешните работи от ГЕРБ - б.р.) са депутати, осигурен им е депутатски имунитет, за да не бъде възможно да им се търси отговорност. Истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев", категоричен е съпредседателят на Демократична България.

Според Иванов трябва да се спре да се говори за партии на протеста, а да се говори за хора, които са били на протестите и знаят какво е изкарало хората на улиците.

"Протестиращите български граждани миналото лято искат публична отчетна власт, а не замяната на един авторитарен режим с друг, заяви той.

И добави:

“Жертвата, дадена от гражданското общество преди година, може да се окаже напразна, ако в името на това да няма спор, допуснем една авторитарна власт, упражнявана по задкулисен начин чрез подставени лица, калинки и сламени хора, бъде заменена с друга, конструирана по същия начин. Това би било най-голямото предателство”.

Иванов беше категоричен, че всеки, който иска да получи подкрепата на ДБ, ще бъде питан какви хора предлага.

"Демократична България" би преговаряла за съставяне на правителство с третия мандат, дори ако той бъде връчен на БСП, заяви Христо Иванов.

Според него трябва да се седне и да се изработи цялостната формула на правителство.

"За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори", посочи Христо Иванов.

Той бе категоричен, че ГЕРБ и ДПС не трябва да се включват не само в преговорите, но и споразумението за бъдещото правителство да бъде така конструирано, че да не допуска тяхното влияние върху работата на това управление, защото то може да бъде избрано с 60 гласа, но може да бъде свалено със 120.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови