Христо Иванов: Българският енергиен суверенитет е на трупчета

OFFNews 26 декември 2020 в 11:29 4127 0

Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на мястото на строежа край Кърджали на газовия интерконектор с Гърция. 

Иванов направи паралел между строящата се от 2009 г. междусистемна газова връзка с Гърция и скоростното изграждане на българската част от т.нар. Турски поток.

"Много интересно е да се направи сравнение между двете тръби. Тази, която се строи от 11 години и тепърва ѝ предстои да прекоси неясно защо дъното на яз. "Студен кладенец", макар че от нея критично зависи диверсификацията на източниците, а не просто на трасетата, и онази тръба - Руски поток, която беше изградена с денонощно усилие, на която Бойко Борисов заложи едва ли не целия си капитал и остана с цената на всичко на власт, за да може да завърши своя ангажимент към Путин и Ердоган и която, когато бъде открита, Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е започнала да получава азерски газ и от 1 януари всъщност енергийната диверсификация била реалност", изброи Христо Иванов. 

Той попита колко азерски газ ще преминава през реверсивната връзка и посочи, че именно от нея зависи България да има енергиен суверенитет. Христо Иванов прогнозира, че ще бъдат необходими години, за да бъде завършено трасето на интерконектора с Гърция. 

"Това е поредната огромна лъжа на Бойко Борисов - този човек, който се превърна в синоним на лъжата в българската политика, който жонглира с всякакви полуистини и манипулации, за да прикрие факта, че България е на колене пред Путин и Ердоган и че се случва това, което е от интерес на Кремъл, а не това, което е от интерес на България. Така ще бъде, докато имаме това управление, което заради своята корумпираност и прогнилост отдавна е продало българския национален интерес на който има желание да го купи", добави съпредседателят на "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови