Христо Иванов: Ако отидем на избори, ще влезем в трайна и непредсказуема спирала на дестабилизация

OFFNews 10 юли 2022 в 20:43 899 2

Архив

Снимка БТА

Христо Иванов

"Ако отидем на избори и тези избори отново не дадат отговор на въпроса как ще се управлява страната, ние ще влезем в трайна и непредсказуема спирала на дестабилизация."

Това каза в интервю за Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 "На много хора им се струва, че този сценарий (предсрочни избори) е много лесен, но това, което следва е, че следващият парламент ще бъде отново силно нацепен, отново има шанс да не може да бъде излъчено правителство без ГЕРБ и ДПС", добави той.

По думите му е необходимо да се опита в този парламент да се намери начин да се състави управление в рамките на четирите формации, които са управлявали до сега, така че да се избегне необходимостта от търсене на подкрепа от ГЕРБ и ДПС, защото те трябва да продължат да стоят извън властта. По думите му на едни предсрочни избори ГЕРБ може и да финишират първи, но няма да имат партньор за съставяне на кабинет.

Той твърди, че при реализирането на третия мандат трябва да се излезе извън формулата, която е показала, че не работи – формулата на парцелирането:

"Това министерство е на Христо Иванов, това - на Слави Трифонов. Това се оказа грешка. Ние всъщност изградихме едни парцелирани феодални владения, между които нямаше информация и в които се случваше, каквото каже някой. Това е предпоставка за корупция. Корупцията следва от изкривяването на институционалната логика."

Той коментира и предложението си за технократски кабинет, която бе отхвърлена от премиера в оставка Кирил Петков:

"Когато подхвърлих идеята за технократски кабинет, имах предвид това да няма министри, които са партийни пратеници в дадени министерства и които се разглеждат като феодални владения", разясни Иванов.

Съпредседателят на ДБ коментира и връчването на третия мандат. В петък от парламентарната група изразиха готовност да опитат да съберат подкрепа за кабинет, ако мандатът отиде при тях:

"Виждаме определени възможности, те са свързани с рискове. В ситуацията, в която се намираме няма добри опции, които са изчистени на 100% без рискове. Предстоят разговори и с „Продължаваме промяната“ и с БСП, за да видим каква е тяхната визия по отношение на третия мандат, за да можем заедно да търсим формула."

Според Христо Иванов премиерът в оставка е поставил абсолютно релевантен въпрос – как се разговаря, как се управлява с политически формации, чиито центрове за вземане на решения са изнесени извън парламента и не са част от политиката, а често даже няма възможност да се разговаря с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

2

137

10.07 2022 в 21:27

Май ДБ се притесяват, че няма да минат 4% тоя път. Горкият ицко, ще се наложи да се хване на истинска работа.

2073

1

Johnny B Goode

10.07 2022 в 21:24

Щото сега една стабилност....