Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са политическите назначения

OFFNews 28 януари 2024 в 15:50 1831 2

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Хинков

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

"Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката", каза министърът.

По думите му става въпрос за назначаване на директори на болници и на регионални здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър. "Мисля че това е голяма грешка", каза проф. Хинков.

Твърдо е решението ми да не остана в правителството след ротацията, коментира още министърът. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с един месец.

„Проблемът е много деликатен и на европейско ниво, в момента в Европейската комисия се работи върху т.нар. нов фармацевтичен пакет, който ще се опита да реши тези проблеми, свързани с легалния реекспорт“, посочи той. По думите му проблемът в България е, че не може да се създаде все още изцяло действаща система, която да контролира пътя на лекарството от изписването му до продажбата му на пациента.

Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.

„Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет“, коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат „като излята кофа вода в пясъка“.

Във връзка с медийно разследване за разлика в цените на едно и също лекарство от един търговец в частни и държавни болници, министърът припомни, че наскоро в парламента е паднало искането да се провеждат обществени поръчки от частните болници за медикаментите и консумативите, които са по линия на НЗОК. „Логиката е, че частните болници също трябва да провеждат обществени поръчки, те обаче бяха защитени в парламента, явно има сериозно лоби“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

LastGenius

29.01 2024 в 00:24

"Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения!"
Боже чак сега ли го разбраха?
Партиите, особено системните , освен своите болници- хранилки, и нужните затова назначения в държавните здравни институции, вече лансират своите фаворити и дискриминират отделните инакомислещите специалисти в здравеопазването!
Особено тези които не са впрегнати в хомота на някоя болница, ДКЦ или медицински център!

9347

1

Анализи

28.01 2024 в 23:08

Най-свестният и умен министър на здравеопазването от много години.
 
X

Да помогнем на украинските деца!