Хинков хвърля оставка, ако данните от доклада за Пирогов са измислени от експертите

OFFNews 08 декември 2023 в 19:14 1986 0

Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Здравният министър Христо Хинков обяви кога би си подал оставката - ако данните в доклада за спешната болница "Пирогов" "са измислени от експертите, които са го писали".

От думите му се разбра, че ще пита Министерския съвет как да постъпи с отстранения от него шеф на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Вчера парламентарната здравна комисия поиска от Хинков да отмени уволнението на д-р Димитров.

"Подготвил съм писмо до МС какво да правя в този случай. Решението на комисията е прецедент, те (депутатите) могат да препоръчат, но не знам дали трябва да се съобразя с това ултимативно решение. Затова ще питам юристите на Министерския съвет", обясни той пред БНТ.

Министърът допълни, че финансовото състояние на "Пирогов" не е това, което се описва от д-р Валентин Димитров. Според него има "конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки от конкретно материално отговорно лице - директора на "Пирогов".

"Отдавна се знае, че състоянието (на болницата) не е добро, затова е взет заем от 34 млн. Не това е същественото, има нарушения на обществените поръчки. Моето задължение бе да направя тази стъпка, в противен случай мога да бъда обвинен в бездействие или безстопанственост", изтъкна Христо Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки