Хаджигенов: Цяла дирекция на ГДБОП е работила по протестите незаконно

"Материалите, които изнесе Бойко Рашков в Народното събрание се потвърдиха на 100%"

Ружа Райчева 18 август 2021 в 17:45 14885 1

ГДБОП изнесоха информация за безпрецедентно подслушване – на цяла дирекция ѝ е било заповядано да работи по протестите, заяви адвокат Николай Хаджигенов след като комисията разследваща полицейското насилие на протестите заседава на закрито.

„Материалите, които изнесе Бойко Рашков в Народното събрание се потвърдиха на 100%“, каза той.

„Прословутата преписка номер 1425 не е внесена в деловодството и не е движена по законния ред. Носена е на ръка директно до отдел „Контратероризъм“, които са работили на листчета, демек няма секретни тетрадки“, коментира Николай Хаджигенов.

По думите му от ГДБОП са работили ежедневно и са им плащали в срок за извънредната работа. Дългогодишни служители на ГДБОП са споделили пред комисията, че тази дирекция никога не е работила така и, че случаят е безпрецедентен.

Николай Хаджигенов сподели, че има голяма вероятност разпространените по медиите записи да са „пипани“.

 „Онзи запис който видяхте всички вие има четири нарушения на тайминга. Нужна е експертиза, тя е скъпа и ще се постараем да се случи максимално бързо“, счита той.

Жертвите на полицейското насилие, които са негови клиенти, са споделили, че след като са били хвърляни един върху друг, са били пръскани със сълзотворен газ в очите.

Освен за полицейското насилие, комисията разследва и незаконното подслушване на хора свързани с протеста. 

"Целият регистър на следене е бил използван – не само слушане, а и електронна поща. Плюс външно наблюдение", заяви народният представител от "Изправи се! Ние идваме".

Според адвокат Хаджигенов, главният прокурор най-вероятно ще бъде извикан в правната комисия.

„Да ви кажа честно, аз го извиках тук с ясното съзнание, че няма да дойде. Видя се, че той наистина смята, че живее в прокурорска република“, коментира Хаджигенов.

Той отбеляза, че за разлика от него бившият главен прокурор Сотир Цацаров е ходил във всички комисии, в които е бил призован.

„Властите са направени така, че да се контролират една друга. Когато единият откаже да бъде контролиран говорим за диктатура – прокурорска диктарута“, категоричен беше Николай Хаджигенов.

„Толкова жалък главен прокурор като Иван Гешев не сме имали никога, а конкуренцията е жестока“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!