Хаджигенов сподели пост във фейсбук: Мандатът трябва да се връчи отново, нелегитимен е

Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер, трябва да го направи парламентарната група на ИТН

OFFNews 02 август 2021 в 09:33 19589 3

Снимка Архив

Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на конституцията и другите норми. 

Защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер. Това пише в пост на страницата на адвокат Николай Хаджигенов във Фейсбук. Публикацията е подписана от Николай Близнаков - юрист, ексдепутат от ВНС и съавтор на Конституцията - и споделена от Хаджигенов. 

Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл. 99, ал. 1 на Конституцията, президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но кое е лицето, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от председателя на съответната партия, нито от ръководния й орган (Националният съвет). Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“, според Конституцията. 

Посочен ли е Пламен Николов от парламентарната група на ИТН? Изглежда, че отговорът е НЕ.

Няма данни парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване, пише в текста.

И още: може би все пак партията победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар. Изпълнително бюро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение на Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека). 

Но дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група. Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на президента Радев и неговата администрация.

Какво следва тогава? Имаме интересен конституционен казус. Струва ми се, че мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. Този орган (парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат..., пише още в текста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

02.08 2021 в 15:40

Явно Славчо е над конституцията или поне така му се иска!