Хаджигенов: Имаме най-голямото масово подслушване. Това е българският Уотъргейт

В списъците с близо 1000 следени са журналисти, общественици, политици и дори прокурор, обяви депутатът от ИБГНИ

Елена Николова 04 август 2021 в 17:26 5440 2

Близо 1000 български граждани са били подслушване по време на антиправителствените протести от лятото на миналата година. Имената в списъците обаче се допълват. Сред тях са обикновени граждани, политици, журналисти, дори един прокурор.

Това обяви депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов след закритото заседание на Временната комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестиращи граждани на 10 юли и 2 септември 2020. 

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история, а може би и в най-старата ни история - това е български Уотъргейт, буквално. Тук са подслушвани стотици български граждани. Към настоящия момент имаме 3 списъка, в които има 123 - 8 от вчера и 1 от днес български граждани", обясни шефът на комисията.

Той посочи, че в списъците на подслушваните лица са журналисти, общественици, граждански активисти, кандидати за депутати, действащи политици.

"Лично разпознах име на прокурор от Софийската градска прокуратура в списъка", допълни Хаджигенов.

Периодът на подслушванията, от това, което е установено до момента, е от 14 юли (2020 г.) до май 2021 г. На слушалка са били близо 1000  души, от които са известни имената на 133. 

"Имената в списъците се допълват всеки ден, като ще бъдат декласифицирани след месец, а единият от всичките - след 3 месеца," отбеляза още Хаджигенов. 

За записите под колоните на Министерския съвет на 10 юли той заяви, че тяхното търсене продължава. 

"Изпратени са и два харддиска от МВР с видеозаписи, касаещи 10 юли. Те са прегледани от сътрудниците на комисията в 70%. Току що дойде още един хард диск, който тепърва предстои да се разглежда", допълни депутатът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови