Гвоздейков: Летище Пловдив има проблем със собствеността

OFFNews 18 юли 2023 в 19:57 1434 0

Георги Гвоздейков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георги Гвоздейков, министър на транспорта

Летище Пловдив има един огромен проблем и това е проблемът със собствеността, тъй като част от терена и перона, където е сега съществуващият терминал, са на друг собственик.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на участието си в днешния парламентарен контрол.

„Трябва да изчистим съществуващите проблеми със собствеността на Летище Пловдив, за да може то да се развива“, посочи Гвоздейков. Министърът посочи, че вече са провеждани срещи със собственика, чиято цел е въпросът да бъде решен.

„Трябва да решим този въпрос и да осигурим цялата собственост на Летище Пловдив да бъде изцяло в полза на държавата. Разговорите на първоначално ниво тръгнаха добре и ще намерим решение за решаване на този казус. Така ще бъдат отпушени различните възможности за развитие на Летище Пловдив“, отбеляза Гвоздейков.

„Държавата няма възможността и капацитета да управлява такива големи инфраструктурни обекти. Най-доброто решение е това летище да бъде отдадено на концесия, но не на всяка цена. Трябва да изготвим добър бизнес план и проект“, допълни още той.

По думите му вече има интерес за изграждане на карго хъб на летището, който да бъде връзка между Азия и Европа. Има интерес за изграждане и на бази за техническо обслужване, което ще осигури работни места, подчерта Гвоздейков.

Отговорът на министър Гвоздейков бе след въпрос за бъдещото развитие на аеропорта, адресиран до него от народните представители Емил Янков и Ангел Георгиев от групата на „Възраждане“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки