Гробищен парк Бакърена фабрика се разширява с 52 декара

По отношението към мъртвите си личи отношението ни към живите, заяви кметът на София

OFFNews 22 декември 2023 в 07:30 2383 0

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Васил Терзиев

Столичният кмет Васил Терзиев подписа договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот във "Връбница" към Столичната община. Целта е гробищният парк "Бакърена фабрика" да се разшири с тези близо 52 декара ще се разшири.

Новината съобщи кметът на София на профила си във Фейсбук. "По отношението към мъртвите си личи отношението ни към живите", написа той. 

Идеята на Столична община е на новата територия да се направи облагородяване с водоснабдяване и алеи. По думите на Терзиев това няма да стане бързо, защото изготвена преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена са високи.

Кметът на София пише, че  приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет (СОС) още през 2016 година, но оттогава до днес никой не е предприел действия. 

Последното разширение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 година, като ще е необходима много работа за осигуряване на терени за изграждане на допълнителни паркове.

Спешно ще се предприемат действия за подобряване на контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове, пише Васил Терзиев.

Предстои среща с фирма "Егида-София", на която кметът ще изиска по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите.

Терзиев съобщи, че ще внесе доклад с предложения към СОС за промяна на наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура.

"За много от тези мерки обаче ни трябва работещ общински съвет. Надявам се след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци", пише още Васил Терзиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки