Гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят

OFFNews 18 октомври 2017 в 15:57 6406 1

Гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят

Парламентът прие окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, а гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят. От парламентарната трибуна омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите за гласуваните поправки.

Парламентът прие да има съразмерност между принудителното изпълнение към длъжник и размера на задължението.

В кодекса беше записано, че наложените от съдебния изпълнител обезпечителни мерки и предприетите изпълнителни способи трябва да са съразмерни с размера на задължението, като отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено.

Депутатите въведоха и текст, по силата на който частен съдебен изпълнител ще отговаря за вреди, причинени от процесуално незаконосъобразно принудително изпълнение и когато е наложил обезпечения, които са явно несъразмерни с размера на задължението по изпълнителното дело.

Беше приет и текст, според който запор на банкова сметка на длъжник се налага до размера на дълга по изпълнителното дело.

Депутатите разписаха подробно и случаите на несеквестируем доход.

В закона беше въведена възможността длъжниците да оспорват оценките на недвижими имоти, когато се изнасят на публична продан. С това се цели прекратяване на практиките да ти продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник, обясни пред журналисти омбудсманът Мая Манолова.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов заяви в пленарна зала, че с тази промяна се дава гаранция за достоверност на оценката на даден имот.

Мнозинството в зала отхвърли предложения за въвеждане на десетгодишна давност за всички необезпечени вземания срещу физически лица. Според Филип Попов от БСП въвеждането на тази давност няма да реши проблема с т.нар. "вечен длъжник". Крайно време е да изпълним изискванията на ЕС за приемане на закон за фалит на физическите лица, заяви той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че предложенията не са били подкрепени не заради мнението на опозицията, а заради становища на научната общност. Съображенията са, че 10 години са кратък срок при настоящата скорост на правосъдието, посочи Кирилов. Според него закон за фалит на физическите лица няма да реши проблема, а напротив - с него ще се създаде робия.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и БСП се поздравиха с приетите промени в ГПК и изразиха надежда те да окажат положителен ефект върху гражданите. Омбудсманът Мая Манолова също благодари за ангажираността на депутатите.

Това е първият парламент, който се реши на стъпката да ограничи правомощията на частните съдебни изпълнители, отбеляза тя. Ангажирам се да следя зорко как се прилагат новоприетите текстове и дали дават ефект, каза Манолова. Тя заяви и че ще продължи да работи за търсене на решение по това гражданите да могат да оспорват случаите, когато смятат, че кредит в банка не е предсрочно изискуем или че размерът на дълга не е правилно определен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови