Горанов за ''Магнитски'': Не че някой ще каже ''Той не беше лошо момче'', но ще трябва да се мине през това

Оставам член на ГЕРБ, обяви бившият финансов министър

Ружа Райчева 13 февруари 2023 в 18:30 8384 12

Бойко Борисов и Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бойко Борисов и Владислав Горанов

Уважавам позицията на американската държава, но не уважавам мотивите им в случая и смятам, че са подведени. Хубавото на обективните факти е, че те, макар и с годините, ще излязат някога. Не че някой ще каже „Вижте сега, Горанов не беше лошо момче“, но очевидно ще трябва да се мине през това.

Така Владислав Горанов, бившият финансов министър във второто и третото правителство на Борисов, коментира пред bTV наложените му санкции по Глобалния закон Магнитски.

Горанов обяви, че все още е член на ГЕРБ, но че от две години не е в ръководните органи на партията: "Оставам с много приятели в ГЕРБ. Не съм чул оценки, че от ГЕРБ не ме познават, разбира се - имаше интерпретации".

"Аз знам моята истина и тя не е в полза на тези наши недоброжелатели, които са подвели нашите американски партньори. Знам, че тази информация, която се съдържа в прессъобщението на американското правителство, е неточна - като почнем оттам, че законът (за хазарта - б.р.) бил променян в нечия полза. Разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието, което имат нашите партньори към тях. Не мога да приема описаните мотиви за прилагането на подобна административна санкция. Лесно доказуемо е, че те са фактологически неверни", заяви Владислав Горанов.

Според него лошата оценка на американското правителство е лесно да се използва като много сериозна репутационна щета срещу ГЕРБ.

Горанов приема оценката на американското правителство за "притеснителна и разочароваща".

"Аз действително уважавам американския начин на живот и през годините винаги съм работил за нашите добри отношения и стратегическо партньорство, но според мен твърдят неточни факти", каза бившият финансов министър на ГЕРБ.

Той добави, че няма как да се гордее от това, че в държавната (вече закрита) Комисия по хазарта, която е била под шапката на финансовото министерство по негово време, са допуснати грешки:

"Основният упрек е, че съм изменял законодателството благоприятно - това е фактологически невярно. Оставям справка за историята на промените в Закона за хазарта, които нито за миг не включват участието на някой от ГЕРБ, камо ли на министър на финансите. Смятам, че нашите партньори са подведени. Дали това е знак към бивше знаково лице от някоя партия и как е избран моментът от страна на американските власти - не мога да коментирам."

Владислав Горанов заяви, че познава Делян Пеевски от времето на Тройната коалиция, когато Пеевски е бил зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите.

Бившият финансов министър разказа, че когато е дошло време да напусне кабинета "Борисов III", се е срещнал с лидера на ГЕРБ, който му е казал, че се е натрупало много напрежение по темата с хазарта и около това, че свързват Горанов с ДПС. Борисов обаче "дал време" на финансовия министър да си довърши започната работа.

"Защо да подкупвам мои служители, като мога да им наредя? То не работи така. Не съм чул дотук във всички разследвания някой да е казал, че министър Горанов го е карал да прави нещо", твърди Владислав Горанов.

Той се надява българските служби да продължат да търсят "обективната истина". "Има възможност да бъде чута и моята позиция. Аз ще я изложа, а решението ще е тяхно", добави Владислав Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

12

НЕМА ТАКЪФ

16.02 2023 в 09:23

Да не ти пука , Гора !

10298

11

AntiZ

14.02 2023 в 08:29

Красимирка писатель, красимирка не читатель!

3767

10

Име на профила

13.02 2023 в 23:01

Оно си пише бре Красимире

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1264

"Goranov used his position as Minister of Finance to facilitate bribery of Bulgarian officials and deprive the Bulgarian government of tax revenues in favor of Bulgarian oligarchs. "

Кратко и ясно.

22547

9

dolivo

13.02 2023 в 21:42

Сащ щяли да кажат "Good boy", ашк олсун!

Ти му казваш в прав текст, че е *****, той ти вика , че сигурно имаш предвид шейна, и то бърза.

Пак с 'й', но миризмата е друга...

-1555

8

ob1

13.02 2023 в 20:04

Мамин сладък :)
Притеснил се е завалийката, че и "беше добро момче". Спокойно, владко, няма да те убият злите американци. Най-много ако прокурВатурата си свърши случайно работата за първи път да идеш на топло...

2073

7

Johnny B Goode

13.02 2023 в 19:33

Много добър въпрос Красимирчо.
Горанов е обвинен за нещо, което си е напълно в реда на нещата в партия ГЕРБ. Защо са го подгонили това добро бузесто момченце, не е ясно.
Да не би пък да бият самара, че да се сети магарето?

17439

5

мнение от IP

13.02 2023 в 19:15

Така си помислих и аз...В САЩ работят с клюки... Ама едно може да му се признае на Горанов. Дори не трепва, когато ги говори тези работи...

1000

4

PaulPierce

13.02 2023 в 19:05

Подозирам, че само Гешафтурата ще каже, че е добро момче :)