Горанов: Решението за болничните не е самоцелно, българинът спекулира с държавата

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2019 в 23:16 11308 6

Владислав Горанов

Снимка БНТ

„Решението за промените в изплащането на болничните листове на Коалиционния съвет от вчера е свързано с цялостния модел за осигуряване и е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство“.

Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов тази вечер в предаването „Панорама“ на БНТ.

Според министъра, 30 г. след прехода народопсихологията не се е променила и проблемът е, че българинът не е достатъчно готов за солидарност, защото той гледа на държавата като на чуждо тяло и желанието да измамиш системата, или да спекулираш с нея, заема такива мащаби, че държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти.

„Надявам се, че това решение на коалицията може да бъде отстоявано, защото не е самоцелно. Подобни мерки в осигурителните системи на другите държави са доста по-сериозни – в Швеция периодът на изчакване, както е терминът, е около 7 дни“, допълни министърът.

Той каза, че „непопулярните решения в политиката са признак на политическа смелост, те показват, че не си на власт самоцелно, защото понякога средата се променя с правилни решения, които не се харесват на всички“. Според финансовия министър, докато не възприемем като ценност, че всеки солидарно трябва да допринася за обществото, ще си останем бедни.

В своя коментар за гласувания на първо четене бюджет за 2020 г. министър Горанов каза, че е чул критичност, че бюджетът дава още от същото, но, според него, „ние сме същите, ние сме това управление, което успява да печели доверието на избирателите през последните 10 години“.

Владислав Горанов заяви, че образоването е приоритет на правителството, но ще има инвестиции в инфраструктурата, здравеопазването ангажира много повече ресурс, ангажиментите към НАТО също имат място в бюджета.

„Още от същото е желанието да успеем в средното образование – то е обществено благо и ценност, но загубихме темпо да инвестираме достатъчно в него, загубихме най-ценното на едно общество – качеството на човешкия ресурс“, каза още финансовият министър.

На въпрос защо България се е присъединила към декларацията, предложена от холандското правителство за данъчни мерки срещу замърсяването на въздуха от самолетите, Горанов отговори, че това е декларация, която констатира, че определен бизнес замърсява изключително много околната среда, като в нея се предлага ЕК да извърши анализ и да предложи законодателно решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

6

Victimized

16.11 2019 в 11:28

Няма по нагъл човек в държавата от този на снимката, понеже всички медии сте на нож и повечето ближите гъза на правителството никой няма да излъчи дето този каза на журналистка от Свободна България директно, че " Говорим за каквото преценим, че искаме да говорим не каквото вие искате" След което я заплаши, че ако говори за субсидии ще спре телевизията.
Оня брадясал селянин министъра на културата заплаши всеки който продължава да пита и да се интересува относно ларгото с прокуратурата, тиквата заедно с Киро Гела от някаква трибуна заплаши Комарницки заради карикатура, а другите медии си трайкате понеже ви е страх.
Колкото и да се правите на опозиция сте нищо повече от стенографи на властта..........

13409

5

мнение от IP

16.11 2019 в 09:23

*вместо* не в Естония. Там може да не е така:)

13409

4

мнение от IP

16.11 2019 в 09:22

Този индивид, дето живее без пари в къщата на кумеца си,и дето не му стига депутатска заплата за да храни семейството, е нагло да определя останалите българи като крадци. Аз например не ползвам болнични, освен ако не мога да стана от леглото, което е веднъж годишно, ако ме тресе тежък вирус. И вместо да запуши дупките на безсмислените държавни харчове, в Естония да осъдят хора за фалшиви болнични взел да ми обяснява народопсихологията ми. (Цензурирана псувня)

3361

3

Кики

16.11 2019 в 00:08

След Вселената, другата безкрайност е наглостта на държавното ръководство на българите.

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

15.11 2019 в 23:58

А!!! За спекулациите си имат много добър пример..
Дето са страхува много от земетресения..
Та чак в Плана си прави убежище, ала "къщите за тъщи""..
Тъй де.. Като се затресе апарта на кумецо, да има де да са оди..

7823

1

kokoten

15.11 2019 в 23:45

...отвратителен,гнусен паразит...как ги търпи земята такива...