Глобиха активист след протест с чорапи във варненския Общински съвет

OFFNews 01 февруари 2016 в 22:09 4624 2

Протестната акция на Масис Бояджян

Глоба от 100 лева отнесе активистът Масис Бояджян, след като изрази недоволството си от местната власт, подреждайки чорапи в зала "Пленарна" след заседанието на Общинския съвет във Варна.

Мъжът е глобен, защото според полицията протестът му е бил "акт на поругаване и незачитане на символи на държавната и местна власт", става ясно от бюлетина на МВР.

Бояджян присъствал на заседанието на варненския Общински съвет миналата седмица, което било публично. Тогава той изразил недоволството си, като издигнал протестни лозунги по време на сесията. Малко след това мъжът бил изведен от залата от униформени и не бил допуснат повече, съобщава Topnovini.

На следващия ден 33-годишният активист отново отишъл в общината и в знак на протест наредил чорапи на празните места на съветниците в залата. Бояджян сложил бележка на всеки от чорапите, след това качил снимки на протестния си пърформанс във Facebook с коментар: "Вчера си удължили заседанието и за днес го отложили. Ами и без тях мога". На заден фон на снимките се виждат националния флаг и герба на Варна и именно това се оказва причината за глобата, която мъжът получава.

Според МВР Бояджян е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като е направил "неприличини снимки и колажи", за чийто фон е използвал националния флаг и герба на Варна.

По случая е образувана преписка по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна. 

В защита на активиста е организиран протест, който ще се проведе утре в 13 часа пред Варненски окръжен съд, за когато е насрочено делото пред втора инстанция срещу Бояджян. 

Ето и снимките, заради които Бояджян получи глоба:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!