Главният здравен инспектор остана без заплата покрай депутатите

OFFNews 07 април 2020 в 11:41 9883 5

Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма да получава заплатата си до края на извънредното положение, заради решението на депутатите да дарят заплатите си на министерството на здравеопазването. Парадоксално д-р Кунчев, който е и част от Националния щаб за борба с коронавируса, трябва да дари собствената си заплата, за да бъде подпомогната включително и неговата дейност по време на пандемията.

Това, че д-р Кунчев остава без заплата, съобщи шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба тази сутрин. Той вметна факта по време на поздравленията към всички медици по повод професионалния празник на медицинските работници 7 април, изразявайки и благодарност към всички онези, които са на първа линия. Ние ще даваме от своите заплати, за да получава нашият държавен здравен инспектор възнаграждение за огромния труд, който полага, обяви генералът.

В приетото предложение на ГЕРБ освен народните представители от заплати се лишават и министрите заедно с всички членове на политическите им кабинети. Според структурата на здравното министерство главният държавен здравен инспектор е част от кабинета на министъра.

11 часа продължи вчера “надцакването” на партиите в парламента, кой да предложи по-голямо орязване на заплатите на депутатите, които трябваше даже да се увеличат, заради обвързването им със средната заплата в публичния сектор.

Окончателното предложение, което бе подкрепено единодушно, бе направено от Красимир Ципов. А депутати от различни парламентарни групи заявиха, че се гордеят да са част от този парламент.

Малко преди окончателното гласуването Ципов се опита да изключи политическите кабинети от спирането на заплатите. Това обаче щеше да бъде нарушение на правилника на парламента и от ДПС остро възразиха. В крайна сметка членовете на политическите кабинети останаха в текста, който бе гласуван.

В управляващата партия са имали предвид, че спирайки заплатите на депутатите без възнаграждение ще останат и други категории. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова днес обясни по Нова, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите си, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Стоянова.

Освен Ангел Кунчев без заплата ще останат и много от съветниците на министрите, както и голяма част от пиар отделите им, тъй като са част от политическите кабинети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

5

В Крак с Времето

08.04 2020 в 04:04

Бедничкия д-р съзаклятник от Нац.Криз.Щаб, барабар с политическите и ПР отделите на правителствените манипулатори - бълха ги ощипала. Кога получават превилегии барабар с парламентаристите си траят и са солидарни с далаверите. От неговите уста чухме в Януари , че няма опастност Корона вирусът да дойде в България.

2400

4

Стик

07.04 2020 в 19:47

След като фалираха лафките, г-н Делян Пеевски също остана без заплата, което го принуди да си продаде Вартбурга и да се заеме с нов бизнес: „Г-н Делян Пеевски за 2,933 млн. лв купи чрез фирмата си „Интръст". сградата на бившия санаториум за гръдни болести във Владая, както и близо 90 декара земи около нея. Сделката е вписана на 19 март - дни след обявяване на извънредното положение в България заради разпространението на коронавируса." (в-к „Капитал“)

18551

3

Нострадамус

07.04 2020 в 19:01

Всеки, който желае да се присъедини към Шайката ГЕРБ, плаща определена цена!

12181

2

ivankristov

07.04 2020 в 13:10

Е нищо де Кунчев, като истински кандидат депутат от ГЕРБ в Хасково ще работи безвъзмезно нали е "солидарен" с нас. Пък и кой в ХЕИ чака на заплата.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

07.04 2020 в 12:26

" Глaвният здрaвeн инcпeктoр д-р Aнгeл Кунчeв: "Нямa oпacнocт кoрoнaвируcът дa дoйдe у нac".
В тoвa ни увeри нa 21 януaри т.г. нacтoящият члeн нa Нaциoнaлния кризиceн щaб."
Та това трябваше да стане още от тогава...
Щото с мерки на НОЩ-а към момента - установените с коронавирус у нас са 565, починали - 22.
БЕЗ МЕРКИ В БЕЛАРУС - 700 заразени, 13 починали..
Баце "управлява" 7 милиона маргинали и матрял..
Батката - 9,5 милиона..