Гл. редактор на „Ал Джазира“: И Европа е виновна за бежанците, трябваше да спре войната

Вероника Шербанова 11 май 2016 в 17:34 4217 5

Снимка Български дипломатически институт

Европа също носи отговорност за това проблемът с бежанците да стигне дотук. Ако войната беше спряна, нямаше да се стигне дотук.

Това заяви главният редактор на в. „Ал Джазира“ Халид бин Хамад Ал-Малик в рамките на лекция в България, организирана от Дипломатическия институт.

Европейците трябва да поемат своята част от отговорността – не са спрели войната навреме, затова сега приемат бежанци, подчерта Ал-Малик, като допълни, че все пак е било по-добре да се отдели една територия в Сирия, където да се настаняват бежанците, за да не се налага те да пътуват към Европа.

Основната тема на лекцията на Халид бин Хамад Ал-Малик беше тероризма и усилията на Саудитска Арабия в борбата срещу терористите.

Тероризмът съществува от зората на историята ни – още от времето на Пророците, но в различни варианти. Сега се сблъскваме с тероризъм от нов вид – могат да ни нападнат в колата, в дома ни, никога не знаеш кога може да има взрив, посочи главният редактор на „Ал Джазира“.

Ал-Малик отбеляза, че в общественото пространство битува мнението, че в Саудитска Арабия няма терористични атаки, но това не е вярно.

Единствената цел на тероризма е да създава хаос. Терористите имат ниска култура – който не знае с какво да се заеме, става терорист. В лагерите отиват отчаяните от живота, каза още журналистът.

Има само една държава в арабския свят, в която не е имало нито един терористичен акт и това е много показателно. Не искам да казвам точно коя е тази държава, но липсата на атентати прави впечатление, коментира той. По думите му това е знак, че тази държава подкрепя терористите.

„Някои държави само ронят сълзи и мълчат, а други направо подкрепят "Ислямска държава", категоричен е той.

Светът не търси мир, има много икономически интереси, политически интереси, които се поставят пред търсенето на мир, допълни Халид бин Хамад Ал-Малик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

12.05 2016 в 08:20

Тук някои няма да го приемат, но аз не мога да премълча този ден.

ЧЕСТИТ 68. РОЖДЕН ДЕН НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ! ФОРПОСТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

Поздрав!

29217

3

Лопе де Вега

12.05 2016 в 08:17

Тази държава е Иран. Толкова е претъпкан с терористи, че може неволно да се избият помежду си. Да не забравяме в такива случаи да благодарим на родината на човешките права - прекрасната Франция - че запази за света Хомейни - може би най-зловещата фигура след Втората световна война.

Поздрав!

12182

1

Raditsa

11.05 2016 в 21:41

Катар? Оман? Дубай?