Гешев все пак внесе в парламента информация за полицейско насилие при протестите през 2020 г.

OFFNews 20 август 2021 в 17:14 2884 1

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Вчера Гешев изненада депутатите, като дойде на заседанието на парламентарната правна комисия на добра воля. На продължилото повече от 5 часа заседание, чиято основна тема беше полицейското насилие, той с охота коментира, че в ръцете на Народното събрание е да променя закони, че не може да говори по конкретни дела и че е възмутен от насилието над протестиращите, но не може да коментира нищо повече.

Предоставените данни са по повод решение на парламента от 17 август. Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено "забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт.

Прокуратурата уточнява, че не събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Като посочва, че съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

"Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.", се казва в съобщението на държавното обвинение.

От прокуратурата допълват, че още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови