Гешев ще говори и в парламента утре

Главният прокурор ще говори за корупция по високите етажи на властта

OFFNews 13 юни 2023 в 16:05 1884 0

Архив

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев ще говори не само в Европейския парламент. Утре той ще бъде изслушван и в правната комисия.

Според съобщението в сайта на Народното събрание той трябва да отговаря на въпроси за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, корупция, взаимодействие с разследващите органи. Подобни изслушвания са предвидени в чл. 26 от правилника на Парламента, според който главният прокурор се явява в комисия веднъж на три месеца.

В петък Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание на парламента за дела за търговия с влияние и корупция по високите етажи на властта. Той изпрати писмото до председателя на НС Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). В Правилника на НС няма разписана подобна процедура, но такава можеше да има с решение на Желязков.

В крайна смета Гешев ще говори, но в правна комисия. С решение на председателя на комисията Стою Стоев (ПП-ДБ) изслушването ще бъде в точка четвърта. Очаква се това да се случи вечерта. През деня главният прокурор ще проведе работни срещи с евродепутати и не е ясно дали Гешев ще присъства на заседанието. По информация на OFFNews включването на точката в дневния ред на комисията утре не е съгласувано с главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки