Германия и България ще правят общи проекти в отбранителната индустрия

OFFNews 16 юли 2020 в 17:27 2556 2

Снимка MO

Mинистър на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер и Красимир Каракачанов

Германия и България са се договорили за по-голямо сътрудничество. „Много се радвам, че българската страна прие нашата покана скоро група от експерти да посети страната ни, където може да се запознае на място с нашите възможности и да видим къде бихме могли заедно от тук нататък с общи проекти да работим в отбранителната промишленост“, заяви министър на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер на среща с колегата си Красимир Каракачанов. Крамп-Каренбауер е на еднодневно работно посещение в България днес.

"Споделяме едни и същи виждания за необходимостта от интеграция на Западните Балкани, но след изпълнение на поставените изисквания към тях. Съгласихме се, че е необходим цялостен анализ на заплахите за Европа не само по общите теми, свързани с Близкия Изток и черноморския регион, но и други региони и конфликтни точки“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата.

„Съвместно оценяваме нарастването на заплахите след 2014 г. за европейския континент и необходимостта да се поддържат нормални разходи за отбрана, приближаващи се към изискването за 2 % от БВП. Запознах моя колега с това, че въпреки икономическите трудности България към момента няма намерение да намалява разходите си за отбрана“, каза още министър Каракачанов.

Двете страни са се договорили за засилване на сътрудничеството във военното образование като български офицери ще се обучават в германската генералщабна военна академия.

Министър Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта благодарността на Германия към България за оказаната помощ със защитни облекла и маски в началото на кризата с коронавируса. „Тези защитни облекла и маски, които бяха произведени в България, бяха тествани и сертифицирани в Германия. По този начин България и Германия дадоха пример как може да си сътрудничим в Европа“, каза още тя.

Сред приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС ще бъде разработването на т.нар. стратегически компас в Европа. Първа стъпка в създаването му ще бъде анализ на актуалните заплахи в Европа. „Затова искам още веднъж да благодаря на своя колега за изключително точния и обстоен анализ, който той направи на Балканите и региона“, подчерта министър Крамп-Каренбауер.

„И двамата сме на мнение, че регионът на Балканите показва много ясно и нагледно какво може да се случи, когато европейските страни се оттеглят и оставят територията свободна за чужди влияния. Затова сме напълно наясно, че правийки, анализа на заплахите в Европа в момента, нашият поглед трябва да бъде отправен на Изток и то по целия вертикал от Прибалтийските държави през Централна и Източна Европа, до Балканите. Тук ние зависим много от българското експертно мнение и от българската подкрепа, затова изключително много се радвам, че се договорихме заедно да работим и по този въпрос“, заяви още министърът на отбраната на ФРГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

16.07 2020 в 18:35

цпе, стога си чел новини (като мен), интелигентно разсъждаваш, но ако input-а ако е само от баналната новинарска действителност, на човек му се замъглява съзнанието! Про̀чети някоя книга, или гледай някой качествен филм!

2800

1

zpe

16.07 2020 в 17:37

"Затова сме напълно наясно...", че не ставате за чеп и трябва да сме ви пъдари, щото на ваша територия всеки си влиза и излиза и си прави каквото си иска.

Така че сега ще ви изцакаме мощно и междувременно ще ни дадете и ние, като Доган, да си направим едни германски сараи, където да сме сигурни че има нещо заградено за назе си.

"Тук ние зависим много от българското експертно мнение и от българската подкрепа..." ХАХАААААААА