ГЕРБ внасят в парламента проекти за бюджета, модернизация на армията и помощ за Украйна

Георги Ангелов 22 октомври 2022 в 16:08 1890 2

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов

Няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката са подготвили от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Проект на решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна също ще бъде внесен в парламента още следващата седмица.

Кирил Ананиев обяви предложенията на партията в сферата на бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. Делян Добрев говори за седем мерки, свързани с енергетиката. ГЕРБ имат и план за модернизация на армията, който още в началото на следващата седмица ще бъде внесен в Народното събрание.

Това се мерки, насочени изцяло към хората, към потребителите и към преодоляване на кризата, обобщи лидерът на ГЕРБ. Трябва да гарантираме на хората, че ще овладеем инфлацията, ще покрием дефицита и да посрещнем зимата, каза още Борисов. По думите му това са темите, по които партиите в парламента трябва да търсят единство. Той даде задача на съпартийците си да направят контактна група и с президента Румен Радев по отношение на проектобюджета за догодина.

Докато се губеше време с избора на председател на парламента, министерството на финансите даде заявка за проектобюджет, министерството на отбраната също заяви своите предложения, каза Борисов и даде думата на бившия финансов министър Кирил Ананиев, когото представи като "най-добрия бюджетар“ на държавата.

Докато избирахме три дни председател, държавата фалира. Министерството на финансите представи проектобюджет с бюджетен дефицит от 6,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което представлява 11,6 млрд. лева, обяви Ананиев. По думите му така се влошава дефицитът от миналата година с 5,3 млрд. лева. Предлагат също да се тегли и нов дълг от 16 млрд. лв. Кои финансови институции имат доверие на българската държава, за да финансират този дефицит и при каква доходност, попита Кирил Ананиев. Според него това ще се отрази негативно върху нашето желание на 1 януари 2024 година да станем редовен член на еврозоната.

Томислав Дончев говори за спешното приключване на редакциите по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му трябва да използваме адекватно европейското финансиране от над 50 млрд. лв., но "нещата са в тотален застой". По тази причина ние внасяме проект за решение в Народното събрание, с което задължаваме служебното правителство да внесе в най-кратки срокове всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Дончев. Ще настояваме и служебното правителство да представи анализ от риска за загуба на средства и мерки как това да бъде преодоляно. Това, което зависи от нас, ние сме готови да го сторим, заяви той и добави, че ГЕРБ са отворени за разговори с всички парламентарни групи.

В понеделник ще внесем мерки, които няма да струват нито лев на държавния бюджет, но ще задвижат икономиката на страната, заяви от своя страна Делян Добрев. Първата мярка е за компенсации на бизнеса, свързани с цената на тока. Предлагаме тази компенсация да продължи и през следващата година, каза бившият министър на икономиката и енергетиката. Второто ни предложение е забрана за либерализация на тока за бита до 1 януари 2026 година. От ГЕРБ настояват също Министерският съвет да въведе мито и да изземе свръхпечалбата на доставчиците на горива, което щяло да доведе до един лев намаление на цената на горивата на литър. От партията ще предложат и проект на решение, който да възложи на Министерския съвет да избере дългосрочен доставчик на неруски газ. Следващото им предложение е за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране на неруско ядрено гориво.

В сферата на отбраната ГЕРБ-СДС ще настояват за завършване на процедурата по добиване на осем изтребители F16. Плащанията по този договор за следващите четири години са малки, а следващите договори ще са на разсрочено плащане, заяви депутатът Христо Гаджев. Другата спешна задача пред парламента, според ГЕРБ, е приемане на проект за модернизация на българската армия. Проект на решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна също ще бъде внесен в парламента още следващата седмица.

За последните две години упражнения, държавата е в застой, българите получиха дълг, дефицит и огромни сметки за ток и други хранителни продукти. Изборите минаха, но е много вероятно да се задават нови. Искам да направите контактна група и с президента Радев, обърна се Борисов към парламентарната си група. "Ако се вкара наново популистки бюджет, ще стане пожар, който ще гасим с бензин. Колегите да не се чувстват толкова обидени, че са загубили изборите, а това, което са сътворили в бюджетните комисии, да седнат и да го поправят заедно с нас. Но повтарям – тези разговори за числата трябва да се проведат и с президента, и със служебния премиер. Все още Европа ни желае в еврозоната, но ние трябва да им демонстрираме, че ще овладеем инфлацията и дефицита", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

22.10 2022 в 19:00

Пари, бюджет, финансиране и вече всякакви суми в милиони или милиарди са ЕДИНСТВЕНИТЕ думи, с които тулупа и приближените му започват и свършват всички техни изказвания! Интересно ми е кой идиот се надява такива да могат да управляват и изобщо какви малоумници ги избират?

6386

1

Zlatko

22.10 2022 в 17:23

А какво изнасят?