ГЕРБ върна мандата, Радев дава още няколко дни за преговори на ИТН

OFFNews 23 април 2021 в 10:29 4925 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Даниел Митов връща мандата на президента Румен Радев, след като ГЕРБ-СДС не успяха да си осигурят политическа подкрепа за съставяне на правителство.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

В президентската институция той бе придружен от Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на партията на Бойко Борисов.

Според Митов ГЕРБ се е опитал да състави кабинет, но е срещнал арогантност от партиите, от които е потърсил подкрепа.

„Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на правителство. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента“, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че се надява това време да бъде използвано за консултации и разговори между партиите в парламента.

По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. Това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка.

"Не искаме да бавим процедурата, трябва да се върви напред бързо. В момента очевидно се водят задкулисни разговори от другите партии и те нищо не казват, не казват нищо и за политики", заяви Даниел Митов, след като върна папката с нереализирания мандат на президента. 

Според него на България й е нужен стабилен и солиден кабинет в сегашната ситуация, а политическата отговорност върху "Има такъв народ". 

"Върнахме мандата, без да мине за гласуване в парламента, защото там се завърнаха порочни практики – гласуване с чужди карти и опити да се променя правилника с неясни правила", коментира от своя страна Десислава Атанасова. Няма нужда гражданите да стават свидетели на низости при обсъждането и гласуването на състава, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови