ГЕРБ: В ЕНП се питат защо техен член се готви да вкара комунистите през задния вход във властта

От всяка пора на президентското тяло извира желанието за служебен кабинет, заяви Даниел Митов

Мая Младенова 12 април 2021 в 13:14 15916 1

Томислав Дончев

Дойде времето за вземане на решения. Ние сме ги взели, ще следваме процедурата по конституция. Длъжни сме в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство въпреки малките му шансове да бъде подкрепено в бъдещия парламент.

Това обяви вицепремиерът и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг, на който партията коментира изборния резултат. Дончев уточни, че брифинга трябвало да води Бойко Борисов, но бил "в серия от разговори с международните ни партньори".

Зам-председателят на ГЕРБ не посочи имена и не отговори на въпроса кого партията би издигнала за министър-председател. В състава на кабинета ще има и приемственост, и промяна, каза само той. ГЕРБ имат номинации и за председател и зам.-председател на парламента. Не са водени разговори с нито една партия.

"Ще разберете имената съвсем скоро. Не искайте всички отговори в понеделник", каза Дончев.

Даниел Митов

Членът на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов посочи, че международните партньори на партията били притеснени не как са протекли изборите, а ще има ли стабилно правителство, "което да задълбочава интеграцията в Европа и в атлантическите структури или ще има неясна амалгама от идеологически несъвместими политически партии". Този въпрос поставил днес и Манфред Вебер - председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП. 

"Партии членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят с първата по големина сестринска партия от ЕНП. Това е огромно притеснение в Европа", заяви Митов.

Той коментира, че избирателят наказва опити да се заобиколи победителя на изборите. Личното му убеждение освен това било, че е редно за премиер да бъде номиниран лидерът на спечелилата изборите партия.

"Не съм получавал покана за премиер. Покани за кафе съм получавал", отговори Митов на въпрос дали самият той е възможен кандидат за министър-председател.

Успехи и благодарности

Въпреки всички коментари парламентарната демокрация е жива, обобщи Томислав Дончев. "Разбрах, че всички са спечелили изборите - един морален победител, друг с историческата заслуга, че бил демонтирал и измел някого. Аз знам, от повечето спортове, които съм практикувал, че победителят е този, който е първи. Победителят е един. Откъдето и да го погледнете - брой гласове, народни представители, община, област", добави той.

"Това е победа въпреки всичко, въпреки горещото политическо лято от миналата година, политическото изхабяване от престоя във властта, пандемията, опитите да бъде омаскарен изборният процес, тоталната консолидация на няколко политически сили", каза още Томислав Дончев и благодари на гласувалите.

Цветомир Паунов отчете, че ГЕРБ печели 14-и избори и 5-и поредни парламентарни избори. Партията е победител в 23 изборни района, ДПС - в 3, ДБ - в 2, БСП и ИТН - в 1.

Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ

В определени райони, където имахме проблеми, имаме много добри резултати: Плевен, Добрич (община и област), във Видин увеличаваме мандатите от 1 на 2. Много добър резултат имаме в Благоевград. Печелим в 169 от 265 общини, където живее 75% от населението на България, обобщи той. 70% от икономически активните българи, между 30 и 60 г., са дали вота си за ГЕРБ, както и 19% от пенсионерите. 

Демокрацията не може да бъде предозирана. Колкото пъти трябва да има избори - толкова. Аз не съм плашлив и нямам уплах от служебен кабинет, коментира Томислав Дончев перспективата за нови избори.

Очевидно е желанието на президента да състави служебен кабинет, тя извира от всяка пора на президентското тяло, каза на свой ред Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

12.04 2021 в 13:58

Вие, комунистите, не сте излизали от властта. Няма в европарламента чак такива глупаци като избирателите ви, да се хващат на "пазим ви от комунистите" лебедовата ви песен.