ГЕРБ сезира СГП и Икономическа полиция за Стойчо Кацаров заради болница 'Лозенец'

Директорът на болницата е сключил договори със себе си, ощетил бюджета с над 41 хил. лв. и Кацаров е знаел за това

Йорданка Веселинова 27 януари 2022 в 13:02 1063 1

Снимка Архив - БТА

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов сезира Софийската градска прокуратура и Икономическа полиция за престъпление по служба, извършено от бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заради казуса с болница "Лозенец".

Ангелов съобщи, че е получил сигнал от лекари в болницата и от членове на Съвета на директорите, от който се разбира, че през септември 2021 г. е извършен одит в болницата и следователно Кацаров е знаел за случващото се в "Лозенец". Това е и причината, поради която депутатът от ГЕРБ обвини наследника си в МЗ в престъпление по служба.

"Въпросът е прикривал ли е Стойчо Кацаров директора на болницата", попита Ангелов.

На брифинг в парламента Ангелов припомни проверката на КПКОНПИ от 17 ноември 2021 г., според която назначеният от Кацаров директор на болница "Лозенец" Радосвет Горнев е сключил договори със себе си и си е давал заплата за лекар-хирург. Така е ощетил бюджета с 41 601 лв.

В сигнала, който изпраща Ангелов и с който разполага и OFFNews, става ясно, че за месеците юли, август и септември Радосвет Горнев е получил нетно месечно възнаграждение в размер съответно от 13 685 лв. за юли, 13 917 лв. за август и 13 999 лв. за септември. Според депутата от ГЕРБ това е незаконосъобразно изразходване на публични средства.  Той обясни още, че изпълнителните директори на болниците могат да упражняват медицинска дейност до два дни седмично, които обаче не им се заплащат. Това означава, че въпросните 41 601 лв. са били за заплата за лекар-хирург, каквато обаче Горнев не е имал право да получава, докато е директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови