ГЕРБ: С промяна в последния момент в Плана за възстановяване започва приватизацията на дружества на БЕХ

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 12:39 2225 0

Снимка OFFNews

"Под мотото на Реформа №11 (в Плана за възстановяване) се предвижда изваждане от състава на БЕХ на двете ѝ най-печеливши дружества - Електроенергийния системен регулатор и Булгартрансгаз", заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 

По думите ѝ в последната версия на Плана за възстановяване, която беше публикувана вчера, има промяна, от която става ясно защо документът се е криел до последно. По думите ѝ една от тях е свързана с бъдещето на БЕХ. 

Според Петкова заложените от правителството ангажименти ще доведат до финансов колапс и фалиране на държавната енергетика, а изваждането на двете дружества е първа стъпка към тяхната приватизация. Тя уточни, че Електроенергийният системен регулатор и Булгартрансгаз разполагат с активи за милиарди.

"Аз лично успях да си отговоря на въпроса защо толкова дълго се криеше този План за възстановяване и устойчивост и какви толкова гениални и грандиозни идеи има, които българските граждани и народни представители нямат право да знаят буквално до последния миг", допълни тя.

Жечо Станков пък се усъмни, че правителството е поело ангажимент за създаването на експертна група, която до края на годината да каже кога ще бъдат закрити централите от Маришкия басейн.

"Да направиш публично достояние текста на документа няколко часа преди одобряването му от Европейската комисия е пълна прозрачност, да не кажа заслепяваща прозрачност", иронично отбеляза Томислав Дончев.

Той прогнозира, че в следващите дни ще излизат още такива промени, които отново са направени в последния момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!