ГЕРБ решава за мандата, в пленарна зала ще се карат за субсидия от лев на глас

OFFNews 23 април 2021 в 07:17 1882 0

Снимка Архив

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава днес, очаква се решението й дали да върне проучвателния мандат за съставяне на правителство или да предложи проектокабинета си за гласуване в пленарна зала. 

От "Демократична България" и „Има такъв народ“ отказаха поканите за разговори с ГЕРБ-СДС, които имат срок за кабинет или врещане на мандата до вторник. Президентът Румен Радев трябва да покани Има такъв народ" за връчване на втори мандат. 

В пленарна зала депутатите ще обсъждат внесените законопроекти за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В правна комисия мнозинство събра само този, предложен от "Има такъв народ", който включва гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с резерв от хартиени бюлетини, както и създаване на нов изборен район "Чужбина". Предвижда се и да отпадне ограничението за броя секции в страните извън ЕС, което засяга предимно гласуването в Турция, САЩ и Великобритания. 

Мнозинството в правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура. 

Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за политическите партии - предлага се размерът на държавната субсидия за глас, който е получила съответната партия или коалиция, да бъде 1 лев, вместо сегашните 8 лева. Всички парламентарни групи освен вносителите от ИТН са против.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови