ГЕРБ прехвърлиха вина на “Демократична България” и за избора на Гешев

ВСС ще прегласува бързо решението си за главен прокурор да бъде избран Иван Гешев, заяви Сотир Цацаров

Георги А. Ангелов Последна промяна на 08 ноември 2019 в 12:06 10541 2

Красимир Ципов

Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт и именно тези, които протестират срещу избора на нов главен прокурор бяха в основата на тези предложения - визирам представители на „Демократична България“. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в коментар на решението на президента Румен Радев да не издаде указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и да го върне решението за преразглеждане на Висшия съдебен съвет.

Концепцията за съдебна реформа беше внесена от Христо Иванов, който беше министър на правосъдието в предишния кабинет на Бойко Борисов. Тя изискваше промени в Конституцията и предвиждаше да бъде отслабена силата на главния прокурор и по-голям баланс в избирането на висшите съдии. При гласуването ѝ преди 4 г. ГЕРБ гласува "против". След това Христо Иванов подаде оставка, а тогавашният лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му минава в опозиция на ГЕРБ.

„Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на ВСС“, каза Ципов. Той каза още, че правителството има законова възможност да предложи главен прокурор, но не и задължение и ангажимент.

“Всички представители на правителството: министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощия, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре”, каза Ципов.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който е в парламента за среща с Венецианската комисия каза, че ВСС ще прегласува бързо решението си за главен прокурор да бъде избран Иван Гешев

“Тежките зависимости на премиера Борисов не му позволиха тази смелост да номинира втори човек за поста на главен прокурор, за нас той е част от договорката за издигане на един-единствен кандидат, БСП не участва в такива договорки и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова действията на президента. Според нея той е изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Нинова припомни позицията на БСП от 1 юли, “че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. била съм доста остра в това изказване”.

Хамид Хамид от ДПС каза, че политиците не трябва да коментират избора на главен прокурор, защото това е в ръцете на независимата съдебна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6506

2

bobacko

08.11 2019 в 12:41

Аз номинирах Лозан Панов за Човек на годината. Направете го и вие ако мислите, че заслужава. Отнема няколко минути. www.humanoftheyear.org

6506

1

bobacko

08.11 2019 в 12:37

"Главният прокурор Сотир Цацаров, който е в парламента за среща с Венецианската комисия каза, че ВСС ще прегласува бързо решението си за главен прокурор да бъде избран Иван Гешев." На никой ли не му прави впечатление, че главния прокурор НАРЕЖДА на ВСС, който е независим орган, какво и как да гласува? Наистина ли няма сила, която да ги спре?