ГЕРБ отговори на Денков: Твърдението за стремежа ни към министерските кресла е пълна демагогия

Кристина Минчева 28 февруари 2024 в 15:29 923 0

ГЕРБ

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

ГЕРБ-СДС няма да отстъпят от искането си за коалиционно споразумение. От партията отговориха на премиера Николай Денков, който по-рано днес заяви, че предложението на ГЕРБ е неприемливо. Според него те се стремят към "министерски кресла". 

"Казаното от премиера Денков не отговаря на истината. Виждаме, че нещата не се случват и това споразумение е необходимо. Твърдението за нашия стремеж към министерските кресла е пълна демагогия", каза Теменужка Петкова от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание. 

Деница Сачева от ГЕРБ на свой ред посочи, че намира за "нелепи" непрекъснатите намеци на партньорите им в управлението за корупционен багаж. Тя повтори, че все още няма ясен отговор за "Чаталджагейт", министърът на електронното управление Александър Йоловски ходи с охрана, а в спортното министерство имаше арест заради корупция. Сачева заяви, че в този ред на мисли борбата с корупцията е основен приоритет и на ГЕРБ-СДС. 

"Мнението на ГЕРБ е, че преговорите по коалиционното споразумение са крайно наложителни, тъй като лицемерието трябва да спре. Не приемаме поведението, което има ПП-ДБ по отношение на ГЕРБ. Те непрекъснато неглижират това, че ГЕРБ е първа политическа сила и има право да предлага и да изпълнява програмите и приоритетите си, с които е била избрана от своите избиратели. Това което ще бъде изработено не променя основните приоритети", каза още Деница Сачева и допълни, че това, което искат, не е борба за постове и не случайно не поставят регулаторите на първо място.

По думите ѝ борбата с корупцията и съдебната реформа продължават да бъдат основни теми, но това не означава че други сектори трябва да тънат в безвремие. Според нея министрите изпълняват свои лични приоритети, като туризъм и задгранични командировки, и няма крачка напред, която да показва промяна в живота на българските граждани. 

Тома Биков посочи, че с изготвената от ГЕРБ програма предлагат възможност за прозрачно взимане на решения, а не задкулисни разговори.

"Никой не знае кой министър какво прави, с кого се договоря и на каква база", каза той.

Биков посочи, че ГЕРБ се опитва да предотврати политическа криза, а не да създава такава и заради това предлагат механизъм за взимане на решения.

"Правителството на Петков падна заради липса на точно такъв механизъм", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!