ГЕРБ не успя да вкара военната помощ за Украйна в комисия

OFFNews 31 март 2022 в 18:30 2872 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

ГЕРБ не успя да вкара за обсъждане предложението си за даване на военна помощ на Украйна на общото заседание на комисиите по външни работи и по отбрана.

Екатерина Захариева предложи точката да бъде обсъдена на днешното заседание. Тя обясни, че ситуацията е извънредна и трябва бързо да бъде оказана военно-техническа помощ на Украйна, за да защити своите граници.

"Да не приемаме промяна на дневния ред, това е твърде несериозно. Ако се разглежда, да поканим службите и да направим дискусия", опонира й Кристиан Вигенин от БСП.

"Чудесно е, че колегите от ГЕРБ се качиха на влака в движение", иронизира Атанас Славов от Демократична България.

ДБ обяви вчера, че започва консултации по темата, а днес Славов добави, че утре ще има съвет в рамките на коалицията и ще се вземе решение.

Председателстващият общото заседание Атанасов Зафиров (БСП) всячески се опита да не подлага на гласуване предложението на Захариева, но Христо Гаджев (ГЕРБ) му припомни, че по правилник е длъжен да направи това. В крайна сметка депутатите от двете комисии го отхвърлиха.

В следващата точка на заседанието “Възраждане” се опита да предизвика прекратяване на споразумение между България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. То урежда съществуването на военни съоръжения за съвместно ползване на двете страни в България, известни и като “американски бази”. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се опита да обърне заседанието на двете комисии на предизборно студио и изнесе ред твърдения, които бяха опровергани от военният министър Драгомир Заков.

“Няма никакви задължения от страна на американците, а само права. Договорът със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната е един позорен капитулационен акт", каза Костадинов и попита как точно американските бази допринесли за дългогодишния им ангажимент за развитие на армията ни. 

Заков му отговори, че базите са държавна собственост, до които се разрешава достъп на силите на САЩ, и не се предвижда прехвърляне на собственост. А силите на САЩ уведомяват България за доставката на оръжие и военно оборудване.

Заков допълни, че за 20 г. по програмата Foreign Military Financing (FMF) САЩ са инвестирали в България 150 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews