ГЕРБ не обмисляли да предлагат Цацаров или Цачева за конституционни съдии

OFFNews 19 септември 2018 в 14:28 1819 0

В ГЕРБ не са обмисляли да предложат за конституционен съдия нито главния прокурор Сотир Цацаров, нито правосъдния министър Цецка Цачева.

Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като през последните месеци и за двамата се заговори, че ще облекат конституционна тога.

Той обясни, че се обсъждат няколко варианта за кандидати, които да бъдат предложени от най-голямата партия. "За нас е важно представителят, който ще предложим, да бъде доказан професионалист - добър съдия или човек, който е работил в съдебната система и има безупречна репутация", каза той.

Цветанов все пак призна, че Цачева има качествата да бъде номинирана за конституционен съдия, но "към настоящия момент" не е обсъждана като вариант.

Вчера самата Цачева обяви, че няма намерение да става съдия. Миналата седмица Цацаров обяви, че смята да довърши мандата си като главен прокурор, който приключва в края на миналата година.

Парламентът трябва да избере един конституционен съдия, а номинации от партиите могат да се правят до 26 септември.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови