ГЕРБ извадиха пореден 'гейт', дават кмета на Сопот на прокурор

БСП отговориха с обвинение - и друг депутат от ГЕРБ също продал фирма на малоимотен

ОFFNews 29 март 2018 в 13:12 7086 2

ГЕРБ внася сигнал до главния прокурор срещу кмета на Сопот Деян Дойнов, издигнат от БСП.

Това обяви в Народното събрание Антон Тодоров, като подчерта, че има сериозни съмнения за груби нарушения на
публичните финанси и на управлението на европейски фондове и програми в общината. "Това е "Дойнов гейт", имаме съмнения за натрупани около 10 млн. лева нови задължения", каза Тодоров.

Бившият депутат и настоящите народни представители, които обявиха, че разкриват поредната социалистическа далавера, се самоопределиха като "агенти на българската нация". По думите на Тодоров ГЕРБ получили информация за случая от
инициативен комитет от Сопот.

"Хората там са изключително възмутени от управлението на кмета. Фактите показват, че най-вероятно е извършил куп нарушения", каза Тодоров. Той твърди, че заради некадърност и некомпетентност по ВиК имало непризнат от управляващия орган аванс за 620 000 лева. По Оперативна програма "Регионално развитие" пък била нанесена щета за 100 000 лева и дошла от грешка в документацията, която довела до грешно поставяне на котли в една детска градина и в училище.

Министерство на финансите отпуснало целева субсидия на общината в размер на 2,4 милиона лева, но голяма част от парите били изразходвани "напълно нецелево за заплати".

"Опитите на ГЕРБ да изкарат управлението на Община Сопот като некадърно не са подкрепени нито с икономически, нито с политически факти", отговори на обвиненията социалистът Георги Търновалийски, като подчерта, че това е опит "да направят обвинение по снимка".

Според Търновалийски "един инициативен комитет е дал информация на един бивш депутат от ГЕРБ, който много умело я използва, за да се манипулира общественото мнение".

По думите на социалистите преди сегашния кмет община Сопот е била в много тежко финансово състояние - с блокирани активи и банкови сметки. "Дори кметският стол беше описан от изпълнител", обясни Търновалийски, който подчерта, че в момента състоянието на общината е много по-добро.

БСП отвръщат на удара: Има и друг депутат от ГЕРБ, който си е продал фирмите на малоимотни

След като ГЕРБ нападнаха кмета на Сопот, БСП решиха да отговорят на обвинението. Социалистите обявиха, че депутатът от управляващата партия Борис Кърчев е прехвърлил своите фирми на малоимотно лице.

След подобно обвинение вчера вече бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев си подаде оставката. Днес обаче не се стигна до подаване на оставки.

"Колегата Борис Кърчев е продал своите фирми на едно малоимотно лице от старозагорско село - Динко Динев и с това е решил своите проблеми. Това е сериозният проблем, който има в държавата, а не кметът на Сопот. Проблемът на държавата са огромните суми ДДС, които не са събрани. За да скрият своето участие в това, управляващите манипулират", коментира Търновалийски.

Малко след това от ГЕРБ обявиха, че не управляващите, а опозицията манипулира обществото. 

"Не съм продал една фирма, а две, и това се е случило две години преди да стана народен представител. Всички дълготрайни активи на първата фирма са продадени като търговско дружество. След това съм продал и самата фирма, която е имала много добра кредитна история, не е имала никакви задължения към НАП и държавата. След това продадох и втора фирма на съдружник, във фирмата, тогава бяхме петима съдружници. Към момента, в който съм продал дяловете си, фирмата не е имала никакви задължения", каза Борис Кърчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови