ГЕРБ искат глоби до 15 000 лв. за рибари бракониери

ОFFNews 27 април 2018 в 12:56 2044 0

ГЕРБ предлага за бракониерството при улов на риба и използване на динамит глобите да са между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо провинение или рецидив. От партията на Борисов внесоха промени са в Закона за рибарството и аквакултурите.

"До това се стигна след поредица от срещи с представители на неправителствени организации, спортни клубове по риболов, любители рибари. Стана ясно, че положението с бракониерите е стигнало границата на нетърпимост. Повече не може да продължава така", каза депутатът от ГЕРБ Иван Миховски.

Промените са в три насоки, като една от тях е завишаване на санкциите."Искаме всеки един бракониер да понесе своята
наказателна отговорност", обясни депутатът. Обясни, че в момента има проблем с това и даде пример с това, че служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вижат поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера, в мрежите няма нищо и това го оневинява пред съда.

От ГЕРБ искат и 5% от прихода на риболовните магазини от продажба на риболовни билети, да отиват за зарибяване. Промените предвиждат и повече правомощия на служителите на Изпълнителната агенция така, а целта е те да могат да задържат нарушителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови