ГЕРБ искат да се разсекрети стенограмата от срещата между президента и руския патриарх

OFFNews 08 март 2018 в 09:40 3677 2

Депутатите от ГЕРБ настояват президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата между него и руския патриарх Кирил.

Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков. От партията на Борисов обясниха, че целта е да се види дали двете институции - президент и премиер, са защитили една и съща позиция по време на разговорите. "Надяваме се президентът като ястреб да е защитил българската национална позиция", каза Биков.

От ГЕРБ подчертаха, че след срещата на патриарх Кирил с премиера Борисов веднага е било съобщено какво са си казали двамата, това обаче не се случило след тази с Радев.

До това се стигна, след като преди дни Руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от срещата, от който става ясно, че патриарх Кирил остава недоволен от това, че не се почита достатъчно ролята на руската армия в освобождението на България. 

"Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности. Това е тема, свързана не
само с миналото, а и с настоящето и бъдещето", обясни Биков.

По повод нападките от страна на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на патриарх Кирил, Биков обясни, че той е говорил в качеството на лидер на НФСБ. Друг депутат от ГЕРБ - Красимир Вълчев добави,че все пак става дума за възрасти хора, които носят отговорност за думите си. "Ако предлагате премиерът Бойко Борисов да направи родителска среща", пошегува се той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови