Ексклузивно Смела Хърватия извърши подвиг и изхвърли Бразилия от световното

ГЕРБ: Директорът на БНР не разбира от законодателен процес

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2020 в 13:35 2779 1

"Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск и че изобщо е имало симптоми за такъв в последната година. В случая става въпрос за нещо, което вероятно нито вие, нито г-н Балтаков разбирате. Става въпрос за законодателен процес”. Това каза в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Тома Биков.

Промените в закона бяха изготвени от работна група в почти пълен консенсус, твърди Биков. Той подчерта, че предложенията ще минат през обществено обсъждане, а след това ще се гласуват и на две четения в парламента, затова не приемали и упреците, че поставят ултиматум на когото и да било. "Законодателният процес все още е в своето начало.

Доколкото разбираме, генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират пред тези предложения", продължи каза още Биков. “Защо г-н Балтаков тогава не излезе да каже, че тези предложения всъщност са разумни. Бяхме обвинени в това, че искаме да превземем БНТ, че искаме да наложим цензура", каза още той.

В сряда генералният директор на БНР Антон Балтаков подаде оставката си с аргумента, че министерството е подменило текст в проекта за промени в Закона за радио и телевизия, който вече е бил одобрен от ръководството на радиото. Според Балтаков в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проектозакона, са изключени основните промени, свързани с финансирането на обществените медии, за които настоява БНР. Въпреки това под тях стои одобрението на генералния директор, получено преди месец за друг законопроект.

„Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", каза Балтаков в ефира на Хоризонт в сряда.

"Отпаднаха осем члена от законопроекта, въведоха се нови задължения на генералния директор, както и възможности неговия мандат да се прекратява предсрочно", коментира днес Балтаков пред Свободна Европа. Едно от предложенията, които са отпаднали е възможността генералните директори на БНТ и БНР да предлагат сами членовете на управителните съвети. "Аз не съм сигурен в професионализма и безпристрастността на настоящия управителен съвет, а трябва да работя с него в следващите две години. Върху мен няма директен натиск, но това е индиректен начин да се покаже, че все пак искаме наши хора в ръководството на радиото", каза Балтаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

22.10 2020 в 20:07

Знаете какво е мерудия, нали? Така се наричат всички зелени подправки използвани в манджите. Такава мерудия е и тази надраскана от всякъде грамофонна плоча на герберите. Няма манджа, в която да не се натопи и да омирише кухнята. И от радио разбира и от медийно законодателство разбира, най-много, разбира се. Поне да беше се допитал до Вежди Рашидов по въпроса преди да издрънка последните си тъпотии и да не излага партията, на която даже не е член, но е най-фанатизирания и защитник. За кариера и пари разбира се. Стойността на мерудията е толкова. Китка магданоз.