ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха, за да викнат Лозан Панов заедно с Гешев

Елена Николова, Георги Ангелов 22 април 2021 в 13:50 8224 0

Стела Николова

Главният прокурор да бъде изслушван задължително от правната комисия на всеки 3 месеца, както и шефовете на ВАС и ВКС. Това реши парламентът днес с промени в правилника на работата на НС с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Така партиите на статуквото, които в този парламент са на различни позиции, се "коалираха" срещу оригиналното предложение на Демократична България. То беше главният прокурор да бъде изслушван минимум на всеки три месеца в правната комисия в Народното събрание и да е длъжен да се яви.

По предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче към главния прокурор бяха добавени и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

"Спасявате Гешев като рохко яйце", заяви Стела Николова от ДБ.

Христо Иванов добави, че е порочно да се приравняват тримата, но това се прави, за да може прокуратурата да се меси в работата на съда. Той се обърна към Корнелия Нинова да види как гласува БСП, като говори за мнозинства в парламента. 

"Да викнем и Арменския поп. Съдът е арбитър, не е страна, а прокуратурата е страна", обяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание", каза Хамид Хамид от ДПС.

Корнелия Нинова обяви, че БСП иска оставката на Иван Гешев, но изслушването не било насочено към една или друга личност, а важи за всеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови