Георги Михайлов: Превърнаха здравеопазването в супермаркет

OFFNews 25 април 2019 в 08:57 3108 1

Снимка Архив

Не може в 21 век, в държава член на ЕС, хората, страдащи от онкологични заболявания, да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Не може в 21 век, един основен консуматив за диагностика да отсъства в рамките на 3 месеца.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред Bulgaria onAir. Той коментира, че всички приказки за икономическа ефективност отиват в канавката, защото разликата в цената на консумативите е огромна. "Това, до което ни докараха, е толкова неприятно, че никакви обещания, че ще се търси друга фирма- вносител, няма как дори да се дискутират. Как се случи така, че само една фирма да е вносител на стратегически консуматив? Това говори за липса на всякаква визия", коментира още Михайлов.

Народният представител обясни, че изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повече средства от преди.

Георги Михайлов коментира и продължаващите протести на медици в цялата страна, като заяви, че те са неглижирани с години. Народният представител заяви още, че докато заплатите на лекарите продължават да бъдат ниски, те ще продължат да напускат България.

"Лекарите не търсят политическа подкрепа, а протестират спонтанно, тъй като искат да останат в страната си и не искат да бъдат емигранти. Те не говорят за заплащане, а за промяна на модела в здравеопазването, който ги е поставил в тази унизителна ситуация", каза още Михайлов. Той коментира, че този модел е извадил пациента в периферията на системата, той е превърнал здравеопазването в супермаркет. 

"Няма генерална визия за развитие. Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове и поставя цялата система и гражданите на изпитание. Здравеопазването е под всякаква критика. Затова и младите специалисти бягат навън. Можем да задържим лекарите със сериозно заплащане и добри условия", сподели още Георги Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

25.04 2019 в 12:43

Има си визия и то много добра - винаги визират размера на комисионната. Бедни вътрешно хора, няма как да правят сделки с мисъл и грижа. На тях винаги нещо не им стига и се чувстват минати. Какво ги интересуват пациентите, хеле онкологично болни, те и без това са си пътници. Нагло, арогантно, безчовечно отношение. А, обслужващата ги визия си я имат и за съжаление, на този етап, май вече никой не може да я промени.