Георги Гьоков: След 1 юли пенсиите няма да са по-ниски от настоящите

"Ковид добавката" от 60 лв. към пенсиите ще се изплаща до края на юни.

OFFNews 06 април 2022 в 18:40 1909 0

Правителството обсъжда няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2022 година, така че общите плащания към всички пенсионери да не намаляват след отпадането на т.нар. "ковид добавки". Това обяви социалният министър Георги Гьоков по време на заседанието на ресорната комисия. 

"Ковид добавката" от 60 лв. ще се изплащат до края на юни. Във връзка с това Гьоков заяви, че правителството вече обмисля варианти доходите на пенсионерите да не намалеят, тъй като "при покачване на цени и инфлация не е нормално хората да загубят част от това, което получават".

Единият от вариантите е пенсиите да се преизчислят чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е да стигне 1.5.

Вторият е чрез преизчисляване с по-нов среден осигурителен доход, както и комбинация между увеличаване на тежестта и преизчисляване с по-актуален осигурителен доход.

Действащото швейцарско правило предполага увеличение на пенсиите с 6, 1 на сто от 1 юли. Според правилото пенсиите се увеличават с процент, равен на сбора от 50 % от нарастването на осигурителния доход и 50 % от индекса на потребителските цени през предходната година. Възможно е да има промяна в съотношенията, която да гарантира по-високо увеличение на пенсиите.

Вариант е да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии , каза Георги Гьоков, цитиран от БТА.

На въпрос дали ще има увеличение на минималната работна заплата, Гьоков каза, че от коалицията се стремят тя да стане около 50 % от средната, което е заложено и в европейската директива за минималните заплати. Социалният министър припомни, че това е записано и в коалиционното споразумение. Изчисленията на синдикатите сочат, че минималното възнаграждение трябва да бъде поне 760 лева от 1 юли, за да се изпълни това изискване, отбеляза още той. 

По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че правителството обмисля пакет от мерки, които да компенсират за хората заради покачващите се цени. Във връзка с това Гьоков обясни, че се обмислят различни варианти като намаляване на ДДС или директно подпомагане.

"В коалиционен формат ще се решава кое е най-доброто решение за подпомагане, защото има мнения, че намаляването на ДДС може да не се отрази на крайните цени за потребителите, а да остане в търговците, директното подпомагане също има недостатъци, въпрос на крайно решение е", допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови