Георги Георгиев: Кметът на Подуяне е оставил без топъл обяд 200 души

OFFNews 05 януари 2024 в 19:32 2154 1

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Кметът на "Подуяне" Кристиян Христов е пропуснал срока да кандидатства за напълно безвъзмездното финансиране и остави 200 души без жизнено важната услуга „Топъл обяд“ за цялата календарна година. 

За това алармира във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Защо по средата на зимата в район „Подуяне“ спира социалната услуга „Топъл обяд“? Това ме питат граждани, които се свързаха с мен. Около 200 наши съграждани, които са в крайно затруднено състояние, са останали без осигуряваната досега до домовете им топла храна заради бездействието на кмета на район „Подуяне“ Кристиян Христов, се твърди в сигналите до мен, пише Георгиев. 

Той обяснява, че програмата „Топъл обяд“ се финансира изцяло с европейски средства – за целта общините, съответно районите в София, кандидатстват пред социалното министерство и получават 100% безвъзмездно финансиране. Под мое ръководство в края на всяка календарната година Столичния общински съвет отпускаше заемообразно финансиране за първите месеци на следващата година, за да може програмата да не спира нито за ден, уточнява Георгиев, който е бивш шеф на СОС. 

Въпреки хаосът, който цари в съвета, кметът на района Кристиян Христов е могъл и е трябвало да кандидатства пред социалното министерство до края на 2023 г, за да предоставим услугата и през 2024 г.

Могъл е и поне по 4 различни начина да осигури услугата и храна за хората, вместо да ги спира (описал съм ги надлежно в накрая на публикацията). Той обаче е „играл на сигурно“ – няма програма „Топъл обяд“, няма проблем.

Заради това безумие вече изисках информация от всички районни кметове за изпълнението на програмата „Топъл обяд“, като се надявам случващото се в район „Подуяне“ да е изолиран случай.
С колегите ми от ГЕРБ-СДС подготвихме и решение на съвета, с което да поправим стореното от „спасителя на топлия обяд“ – да възложим осигуряването на храна за тези 200 граждани от общинския социален патронаж, за сметка за общинския бюджет. 

Георгиев съветва: 

Вариант „А“: кметът на района да финансира изпълнението на „Топъл обяд“ със средства от бюджета на районната администрация – все пак на 14 септември, 2023 г. докато ние носихме отговорност за управлението на града и въпреки съпротивата на ДБ и Борис Бонев, приехме бюджет на общината за 2023 г. с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС, Патриоти за София и Пеню Пенев от ДБ. Този бюджет се прилага и сега – през 2024 г., докато не се приеме следващият.

Вариант „Б“: кметът на Столична община може да отпусне средствата на района от общинския бюджет, благодарение на действащия за 2023 г.

Вариант „В“: няма абсолютно никаква пречка кметът на „Подуяне“ да кандидатства по програмата, въпреки неработещия съвет – вече е внесен доклад до СОС, който гарантира тази възможност на всички столични райони. 

Вариант „Г“: В краен случай, ако не приложат някой от горните изпитани през годините решения, парите могат да се осигурят от държавния бюджет, по реда на чл. 104 от Закона за публичните финанси, съгласно който се допуска авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Така предложихме на Васил Терзиев да реши проблема с ВиК проектите и с подкрепата на ГЕРБ и ПП това се случи през Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика