Генчовска за Македония: Чакаме да започнат изпълнение на договора

Ангел Марковски 18 май 2022 в 17:18 2159 0

Снимка БТА

Теодора Генчовска

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е готова да потвърди българската позиция за Република Северна Македония (РСМ) пред еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей, чието посещение у нас предстои. В това тя увери журналисти преди изслушването й от парламентарната комисия по външна политика, цитирана от БТА.

При посещение на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей темата за РСМ ще бъде сред обсъжданите, посочи Генчовска, но отбеляза - имайте предвид, че става въпрос и за Албания.

Еврокомисарят Вархей ще има срещи с президента, премиера и външния министър.

Министерството на външните работи винаги стои на позициите на националните интереси, заяви външният министър. По думите й Северна Македония не изпълнява договора си. Трябва конкретика, загубихме пет месеца в говорене, в интервюта - просто чакаме да започнат изпълнение на договора (за добросъседство бел. ред.) коментира тя.

Нашата позиция за Република Северна Македония (РСМ) е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Така Теодора Генчовска коментира думи на външния министър на РСМ Буяр Османи преди два дни в Брюксел.

Пред МИА министър Османи каза, че е предупредил своите колеги от Европейския съюз (ЕС) за икономическите и политическите последици от този конфликт в региона, както и за необходимостта точно сега да бъде спасено доверието в ЕС чрез деблокиране на преговорния процес със Северна Македония. "За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея", каза Османи.

Не съм чула г-н Буяр Османи какво е казал, но той много често излиза по медиите, непрекъснато говори, това не е тенис или футболен мач да кажеш топката в кой отбор е или в кое поле, обясни министърът. Не знам по какъв начин по-ясно да му обясня на г-н Османи вече, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови