Генчовска в Солун: Югоизточна Европа трябва да стане конкурентоспособна и привлекателна

OFFNews 10 юни 2022 в 20:51 2968 0

ПСЮИЕ

Снимка Министерство на вътрешните работи/Пресцентър

Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Днес сме в Солун, защото споделяме обща визия за бъдещето на нашата Югоизточна Европа. Заставайки тук заедно, ние декларираме общ ангажимент за създаването на подходящи условия за изграждане на зрели и толерантни общества, където трябва да бъдат зачитани върховенството на закона, взаимното уважение, функциониращите демократични институции и универсалните човешки права.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун, Гърция. 

Българският външен министър приветства дейностите на приключващото председателство на Гърция, с фокус върху добросъседските отношения, свързаността, енергийната сигурност и туризма.

„Регионът на Югоизточна Европа трябва да стане конкурентоспособен и привлекателен. С общи усилия лесно можем да постигнем тази цел. Трябва да работим за по-голяма свързаност и модерни инфраструктурни мрежи. Сигурността е свързана с икономическото благосъстояние и с развитието на транспортните коридори и енергийните мрежи", изтъкна Теодора Генчовска.

Повишаването на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки трябва да бъдат сред най-важните приоритети в областта на енергетиката, добави тя.

Първият ни дипломат акцентира и върху развитието на транспортния сектор, който по думите й е от особена важност за постигането на устойчива регионална свързаност.

„Модернизацията на инфраструктурата, внедряването на интелигентни транспортни системи, повишаването на конкурентоспособността на транспортните предприятия са от съществено значение", посочи тя, като добави, че това допълнително би засилило връзките между хората и бизнеса.

В рамките на срещата министър Генчовска каза още, че Югоизточна Европа е регион с голямо историческо, човешко и културно богатство. „Нека това също бъде водещ тласък и водеща идея в бъдеще време. Като люлка на европейската цивилизация, нашият регион все още има много неизползван потенциал", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови