Генчовска: Първо българите в Конституцията на Скопие, после начало на преговорите

Външният министър няма да е част от делегацията в Киев утре

Ружа Райчева 26 април 2022 в 10:32 2381 4

Снимка БТА/Цветомир Петров

Външният министър Теодора Генчовска не отрече, че България изнася оръжия към Украйна. Според разследване на американския вестник "New York Times" България и още 5 държави продават съветски оръжия и амуниции на Украйна чрез американската компания "Ultra Defense Corp" във Флорида.

Геончвска заяви, че медиите трябва да питат министъра на икономиката Корнелия Нинова и министъра на отбраната Драгомир Заков дали това е вярно, но не отрече информацията.

Днес еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи пристига в България, за да участва във форума "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната", който събира в София множество европейски политици. Вархеи ще проведе срещи с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външния министър Генчовска.

"Това е поредна среща с еврокомисаря Вархеи. Ще го запознаем отново с позицията на страната ни, за да видим заедно с колегата от Северна Македония какво можем да направим, за да има погрес. Българското мнозинство да влезе в Конституцията на Северна Македония с ЕС като гарант, е условие, залегнало в декларацията на Народното събрание и на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви Теодора Генчовска. 

Тя подчерта, че това е условие, което трябва да бъде изпълнено от страна на Северна Македония преди да започнат преговорите за тяхното присъединява към ЕС.

"Днес ще има коалиционен съвет и се надявам да има съгласие по въпроса с оръжията за Украйна", обяви Генчовска, въпреки че вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че няма смисъл да се провежда извънреден съвет.

По време на форума Теодора Генчовска заяви, че София и Скопие са в непрекъснат контакт, водени от стремеж да "преодолеят изкуствените разделения, наложени по времето на югославския режим". Според външния министър изграждането на предсказуеми и лоялни отношения между двете страни е сложен процес, зависещ от политическа воля, а не от крайни срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

26.04 2022 в 12:47

Безлична и некомпетентна.

14469

2

случайно прочетох

26.04 2022 в 11:38

Генчовска не е виновна за аграрния си вид, все пак не всеки е естет, но за аграрните и приказки, не мога да я оправдая.
Няма капацитет за този пост.

2910

1

ivenco

26.04 2022 в 10:43

Това е женицата с "малка България" дето се изцепи пред Кулеба. Всичките им кадри на Ит.н. таквиз. :) Откъде ги копат? Очевидно нарочно го правят,но защо?