Ген. Михов: Близо една бригада липсва в армията! Къде ги раздаваме?

OFFNews 24 юни 2016 в 08:45 2875 1

Това, което се случва във Великобритания, силно ни ангажира, но изказвания на президента Росен Плевнелиев за война в Европа, са по-скоро импровизации на тема военно - политическа подготовка, отколкото нещо реално. 

Това заяви в ефира на БТВ председателят на парламентарната комисия по отбрана и зам .-председател на ПГ на АБВ генерал Михо Михов. „Аз съм притеснен от такива изказания. В момента председателят на НС е разпределил доклада за състоянието на националната сигурност на 14 комисии. Това е сериозно отношение. В комисията по отбрана ние вече обсъдихме този документ, в който правителството казва, че в Югоизточна Европа няма условия за класически военен конфликт. И тези опасения, които се натрапват от зад граница най-често, наистина внасят смут сред професионалистите и обществото“.

Михов коментира и разнопосочното говорене от страна на ръководни в държавата фактори по въпроса с възможността за участие на България в нови международни военни формирования, както на суша, така и в акваторията на Черно море. „Заради това разногооврене ПГ на АБВ внесе миналия петък в Народното събрание проект на декларация с две цели. Първо: да се изясни съдържанието на военно-политическото говорене, преди всичко от зад граница от чужденци, макар и съюзници, у нас. И второто много важно нещо: да се формира с дебат в Народното събрание мандатът за държавната делегация на България за форума на НАТО във Варшава на 8-и и 9-и юли“. 

„Сега чухме да се говори освен за флотилията и за 400 души, или почти един батальон да участват в ново формирование с Румъния, а най-вероятно и с Украйна, което президентът също анонсира доста отдавна. Дайте да видим обаче по-важното. Да се обърнем навътре, към състоянието на БА, която скоро ще изпита не само колапс заради липса на приемственост между генерациите командири, но ще изпита и липса на личен състав. Близо една бригада липсва! Къде ги раздаваме! Тези неща е важно да се дискутират предварително, заяви ген. Михов.

Той допълни, че следващата седмица министърът на отбраната и външния министър ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови