Ген. Киров плащал хиляди за вербуване на агенти

OFFNews 03 юни 2015 в 20:33 4534 2

Ген. Кирчо Киров

Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност и лично намирах информатори.

Това заяви пред bTV бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

По повод делото срещу него за присвояване на близо 5 млн. лева той обяви, че сумата всъщност е много по-малка – хиляди, а не милиони, и я е изразходвал за вербуване на информатори.

Парите могат да бъдат проследени, но не винаги могат да бъдат отчетени по начина, който е приет в публичните структури. Разузнаването не може да съществува без секретност и конспирации, посочи ген. Киров, като подчерта, че до това дело не би се стигнало, ако в закона са регламентирани разходите за вербуване на агенти и тяхното отчитане.

Ген. Киров обясни, че когато е бил началник на разузнавателната служба, е предоставял на премиери, президенти и председатели на парламента информация, като е работел в тясно сътрудничество с външното министерство.

Той коментира и информацията, че Цветан Василев е събрал информация за високопоставени българи и е предал доказателства на двама нотариуси от две различни държави за съхранение.

Ситуацията с КТБ е следена от заинтересовани разузнавателни служби и ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост, посочи ген. Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!