Гечев: Радев бе избран благодарение на БСП, логично е да ни даде третия мандат

"Колегите от ИТН не са в час" - така коментира икономическите идеи на Николай Василев депутатът от БСП

OFFNews 18 юли 2021 в 11:19 1997 0

Много логично е третият мандат, ако се стигне до даването на такъв, да отиде при БСП по следните причини - президентът Радев беше показан на публиката, подкрепен и избран благодарение на Българската социалистическа партия. Юридически има как, но не е логично да прескочи третия и да даде мандата на четвъртия. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП пред БНТ.

Българското общество е уморено и има нужда от правителство, но все пак то не трябва да бъде на всяка цена, смята той.

„Ние ще разговаряме с всички парламентарно представени партии, ще информираме какви са нашите намерения. Ще водим разговори за съставяне на коалиционно или програмно правителство с тези партии, които наистина са свързани с промяната на модела на България, а не само на лицата“, посочи икономистът.

Той даде за пример искането на левицата за цялостна реформа в здравеопазването, а не само за смяна на директори, както и за реформа в пенсионната система, която била крайно несправедлива.

Икономическите мерки, които Николай Василев предложи от името на “Има такъв народ“, проф. Гечев определи като много притеснителни.

"Да предлагаш крайно дясна политика след кризата от 2007-2009г., когато целият свят зависи от активна държавна намеса икономическа, финансова, институционална и след ковид кризата, която още повече показа, че без ролята на държавата няма как да се гарантира икономическо, социално, здравно спокойствие на хората, това означава, че тези колеги не са в час“, посочи той.

Социалистът критикува още и предложението за приватизацията на ББР, както и концесиите за пътищата.

Румен Гечев заяви, че чисто партийно БСП застава зад искането на Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Гешев, тъй като левицата многократно е критикувала главния прокурор и е искала такава промяна.

"Нашата позиция е съвсем ясна и тя изразява мнението на по-голямата част от българския народ. Прокуратурата не си мръдна пръста, България е разграбена, крадено е без чувство за виновност. Къде е прокуратурата и съдебната система, къде са специализираните държавни органи и Системата за държавна и финансова инспекция?“, попита социалистът.

Според Гечев БСП има основание и морални причини да иска да участва пряко или косвено в управлението на България.

„След резултатите на изборите без БСП със сигурност не може да има правителство, защото има елементарна аритметика. Освен нея има и цели, които си е поставила БСП. Ние поставяме най-страшния проблем на България – демографския и има ли друга алтернатива на това, което предлага БСП за специално внимание, за ресурс на осигуряване, икономически условия за младите български семейства, работещи с деца. Не е ли проблемът в България мизерната и крайно несправедлива система на пенсиите, за което БСП предлага решение? Какъв е проблемът в решението – през последните дни преди изборите не чухме сериозна атака срещу основните ни цели и към механизмите, които сме предложили за тяхното решение. Защо? Защото нашите решения са взети от европейските практики и в нашата програма наистина се предлага решение на тези вече станали изключително тежки и опасни за България проблеми", заяви проф. Румен Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови