Галъп: ПП-ДБ са първи, ГЕРБ с 1% зад тях. ''Възраждане'' гони ДПС и изпреварва БСП с 4%

"Български възход" и "Има такъв народ" са на ръба. Под линията остават НДСВ и "Левицата!"

OFFNews 17 февруари 2023 в 11:59 7980 4

Моментната обществена нагласа

Снимка Gallup International

Моментната обществена нагласа

Ако изборите бяха сега, пет формации влизат в Народното събрание, а две се позиционират около бариерата. Тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи. Двете основни коалиции на върха щяха да са с на практика равен резултат и трудно предвидим изход.

Това сочат резултатите от независимото ежемесечно изследване на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването обаче няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите "Магнитски", подчертават от социологическата агенция.

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%. Новата коалиция – макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията "Магнитски" – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв.

В същото време, поне засега не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите – която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии, уточняват от "Галъп интернешънълк болкан".

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече "Възраждане" – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са "Български възход" – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания. Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция "Левицата!", НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

4

230 млрд баксов

17.02 2023 в 14:45

tibroish.bg

Само на ти-броиш може да се разчита за честни избори.

4038

3

Moirae

17.02 2023 в 13:01

Разчитам Демерджиев този път да си свърши работата на министър на вътрешните работи и както беше направено веднъж - да пресече познатото купуване и продаване на гласове в определени известни райони на страната.

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

17.02 2023 в 12:40

Чак толкоз луди нема !

10935

1

borisboris

17.02 2023 в 12:16

Всички проруски, прокремълски, проазиатски ***** трябва да бъдат изринати. Нямат място на Българска територия.

 
X

Елена, която върна наградата