Гълъб Донев свиква среща с трима министри заради Шенген

OFFNews 04 декември 2022 в 12:06 3675 1

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Служебният премиер Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 в понеделник заради думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, че българската граница може да бъде премината срещу 50 евро.

В петък стана ясно, че следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

Ако това се случи, ще отпадне граничния контрол между Румъния и Унгария, които ще бъдат част от общото Шенгенско пространство, но ще остане между България и Румъния, както и на границата ни с Гърция.

На среща в понеделник ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и министърът на външните работи Николай Милков и министърът на правосъдието Крум Зарков.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение няма данни и информация, че границата може да бъде премината срещу 50 евро и допълни, че ако партньорите от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаква да ги предоставят по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews