Гълъб Донев: Работодателите не могат да отстраняват хора, които не са ваксинирани

Рени Петрова 31 октомври 2021 в 11:58 3522 0

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени около 40-50 сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите.

Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор -ваксиниране, тестване, преболедуване, и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", категоричен е той.

Донев обясни, че служителите, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск: "Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права".

По думите му мярката 60/40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта. Той добави, че при въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки, тъй като опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта.

Социалният министър допълни, че родителите могат да получат подкрепа за едно дете в размер на 650 лева, а за две - 975 лева, в зависимост от времето, в което е въведено неприсъствено обучение. Мярката обхваща родители, които не могат да използват платен отпуск, а трябва да излязат в неплатен, за да гледат децата си до 14-годишна възраст. 

"Ние сме може би единствената държава в Европейския съюз, която си позволява през 2-3 месеца да променя мерките в зависимост от това, че някой е поискал по-добри условия, за да може да се възползва от помощта, а това Европейската комисия не го допуска", коментира той. 

Донев допълни, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари от излишъка в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!