Гълъб Донев: Правим всичко възможно цените на тока, газа и парното да са поносими за българските граждани

OFFNews 29 ноември 2022 в 21:23 1018 0

Гълъб Донев

Снимка Скрийншот БНТ

Гълъб Донев - министър-председател на служебното правителство

Народното събрание, ако иска да постъпва коректно към българските избиратели, не трябва да предлага такива мерки и политики, зад които не стои редовно правителство, отбеляза в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният премиер Гълъб Донев. Той коментира решението на депутатите на първо четене да се удължи действието на бюджета за 2022 г.

„Мислим за размера на минималната работна заплата, предприели сме определени действия. Мислим и за това по какъв начин да запазим покупателната способност на българските граждани. Инфлацията за октомври месец намаля исторически с 1,1% от предходен месец“, посочи премиерът. „Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електроенергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и правителството прави всичко възможно тези цени да бъдат поносими за българския бизнес и за българските граждани", подчерта Гълъб Донев. Той прогнозира, че и цените на някои хранителни стоки ще започнат да спадат.

„Служебното правителство подкрепи Централната избирателна комисия (ЦИК) в България да се проведат едни честни избори и това го декларираха както вътрешните наблюдатели, така и международните. Те казаха, че нямат никакви забележки към провеждането на изборите с машини. Решението на парламента за промяна в Изборния кодекс и въвеждане на смесено гласуване не бих казал, че може по някакъв начин да даде тласък на избирателната активност“, коментира той за дебата около промените в Изборния кодекс. Кодът на мишините се държи от ЦИК, заяви Гълъб Донев за съмненията за манипулиране на резултатите от изборите. „Гарантирам, че това не може да бъде направено и не е правено вмешателство в изборите от 2 октомври“, посочи той.

Гълъб Донев заяви още, че служебното правителство е овладяло мигрантския натиск за по-малко от месец. „Служебното правителство, вътрешният министър, "Гранична полиция" се справят успешно с това. България беше подложена на засилен мигрантски натиск, такъв, какъвто не е отчитан никога – 2015 г. беше най-големият натиск, когато за година имахме 90 000 незаконно опитващи се да преминат границата мигранти, а до 1 ноември тази година бяха 140 000 мигранти“, обясни премиерът. „Трагедия е, че има жертви от страна на служителите на полицията, но това, което прави политическото и професионалното ръководство на МВР, е да направи реорганизация на охраната на границата по начин, който да гарантира недопускането на мигранти на територията на България“, добави той. Гълъб Донев каза още, че за първи път от години се прави ремонт на техниката, която е на границата, където условията и пътищата са изключително тежки.

България отдавна е изпълнила всички технически изисквания на шенгенското законодателство, за да бъде член на свободната Шенгенска зона, смята още премиерът. „Техническата проверка, която беше направена през октомври на всички пунктове и на всички граници на България, показа, че страната ни изпълнява всички изисквания. Решението за Шенген е по-скоро вътрешнополитическо за държавите, които имат резерви към членството на Хърватия, България, Румъния“, отбеляза Гълъб Донев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови