Гълъб Донев: Нямаме оръжие, което да предоставим на Украйна

OFFNews 18 октомври 2022 в 18:10 4217 8

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гълъб Донев

"Ние нямаме оръжие, което да е годно, което да предоставим на Украйна. За да предоставим оръжия, трябва да обезпечим с оръжия от същия калибър нашата национална сигурност", заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Лице в лице" на bTV.

Изказването му е по повод предложението на ДБ за изпращане на военна помощ на Украйна, което се очаква да бъде внесено в парламента още утре.

Той определи решението на служебния кабинет да търси оферти за изтребители "Грипен" със забавената доставка на закупените 8 самолета F-16. По думите му кабинетът е изпратил запитване за изтребители втора ръка на САЩ, Франция, Израел и Швеция. Правителството иска въпросните изтребители да бъдат или под наем, или  закупени на лизинг. До момента са получени две оферти - от Швеция и Франция. Крайното решение дали да закупим или не изтребители ще се взема от парламента.

Донев е категоричен, че не се правят целенасочени удари срещу БСП, каквито обвинения отправиха от левицата. Той добавя, че кадровите смени са нормални, защото всяко правителство може да избере екипа, с който да работи.

Служебният премиер похвали правителството си, че е успяло да довърши работата на пункта "Капитан Андреево". По думите му това е важна стъпка за приемането на България в Шенген. По-рано днес Европейският парламент призова Съвета на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа "за", 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

"Загърбихме говоренето, предприехме действията и резултатите са налице", каза той и упрекна предишното правителство, което по думите му е знаело за казуса, но е започнало работа чак през юни.

Донев коментира и изтегления днес нов дълг за 180 млн. лева срещу висока лихва. Според него така се изпълняват заложените политики в Държавния бюджет на предишното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

8

Някой си от далеч

19.10 2022 в 10:58

Отвратен съм от такива червени лицемери и страхливци като този Гълъбарников и "демократа-президент-фуражка" Радев!
Тези са срам за Европа и за цивилизования свят! Имат вроден страх от Империята на Злото, и дори ако още утре Тя се разпадне, едва ли и след 50г такива като тия ще знаят и осъзнаят това! От сърце ги кваифицирам като обикновени политически б.о.к.л.у.ц.и!!!

2805

7

Едър Вредител

19.10 2022 в 03:52

Крайно време в на Гълъб да му пръснат гълъбарника

5330

6

deyan_h

19.10 2022 в 00:48

Колкото и забавно да е, вероятно е така....
Дълго е, но... Само един въпрос. С какви радиостанции са примерно нашите т-72? Магнолия? Р-123? ))))))))))хахаха...

870

5

Constanza

18.10 2022 в 20:37

Въобразяват си, че ако Русия окупира България, ще ги остави на власт, понеже са послушковци, това е.

1000

3

PaulPierce

18.10 2022 в 19:34

Радевците смениха наратива. Досега не искаха да пращат, защото са за световен мир, а сега защото нямаме. Жалки фуражки

2099

2

Mateevk

18.10 2022 в 19:09

Това дали има, какво оръжие и при какви условия да предоставяме ще се разбере, като падне забраната. А оръжието предполага и боеприпаси. А тези декларации сега звучат като тези за неизбежността на Газпром, пък се оказа, че било съвсем избежно. Даже вече се хвалите с това!

-480

1

Октим

18.10 2022 в 18:23

Първо нямате “топки“!!! А чак след това идват доблест, чест, достойнство и особено акъл ... Имате само робски страх към тези, кото дори и в 21-ви век определят жалкото ви съществувание и ви правят на маймуни!!! Макар и да не е нужно да вършат това ....
 
X

Да помогнем на украинските деца!