Френското посолство се възмути от екип на тв "Алфа"

OFFNews 22 януари 2014 в 15:24 1799 10

Помещения на Франкофонския център-Варна
Помещения на Франкофонския център-Варна

Френското посолство у нас публикува официална позиция във връзка с вчерашния конфликт, предизвикан от екип на телевизия "Алфа" в офиса на Френския културен институт във Варна.

"Ще се противопоставим на всеки опит за тормоз или сплашване" - съобщава посолството за инцидента, в който репортери на телевизията на "Атака" са влезли ебз разрешение в сградата на института в опит да интервюират неговата ръководителка Стефани Дюмортие. Това бе дамата, която Сидеров нападна словесно в самолета от София до Варна изисквайки документите й за проверка.

Ето пълното съобщение на дипломатическата мисия:

1 / Три пъти журналисти от телевизионния канал "Алфа" са се опитали безуспешно да влязат в помещенията на френския алианс във Варна.

2 / В сутрешните часове на 21 януари екипът е проникнал вътре и се е опитал да снима и интервюира, против волята му, служител на френското дипломатическо представителство във Варна, ползващ се със защита от Виенската конвенция.

3 / При отказа им да напуснат помещенията, полицията е била повикана да осигури безопасността и спокойствието на служителите и курсистите на френския алианс.

4 / Правилното упражняване на свободата на печата трябва да взема предвид зачитането на личния живот и личната кореспонденция, както и правото на снимане.

5 / Няколкостотин българи редовно използват услугите на френския алианс: изучаване на френски език, подготовка за висше образование във Франция и т.н.

6 / Алиансът трябва да може да упражнява спокойно мисията си. Посолството от своя страна осъществява комуникацията на събития, включващи негови агенти. То ще се противопостави на всеки опит за тормоз или сплашване.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!