Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Франция настоява да се разберем с Македония до няколко месеца

OFFNews 10 януари 2022 в 22:15 6917 4

Френското председателство на ЕС иска да реши спора между България и Северна Македония и настоява да се зачита времевата рамка, дадена от страна на София. Това съобщи днес македонската информационна агенция МИА, като се позова на "високопоставен дипломатически източник".

На въпрос дали Франция иска и дали планира да свика първите междуправителствени конференции за присъединителните преговори със Северна Македония и Албания дипломатът обясни, че Париж досега е бил много активен за деблокиране на ситуацията между Скопие и София.

"Сега с новото българско правителство изглежда, че има път, който може да бъде определен. Самото правителство каза, че ще са необходими няколко месеца, трябва да се впишем в тази рамка, но същевременно правителството откри перспектива и тя трябва да остави надежда, че резултати са възможни преди края на полугодието. Ще се опитаме да стимулираме това в ролята си на председателството и би било добра вест, ако досието на Република Северна Македония и това на Албания бъдат деблокирани и да можем да приложим новата методология", заяви високопоставеният дипломат от френското председателство на ЕС.

Същевременно президентът Румен Радев призова след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност "даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

11.01 2022 в 07:55

Никакви компромиси с историята и културата ни, най-малкото спрямо ренегатите българофоби от северомакединските чуки! Един път оноден, завинаги педер@ст!

22548

2

dolivo

11.01 2022 в 07:47

Гърция с нас си имаше български въпрос (както и ние с тях) за земи, азбука, изселвания насилствени и т.н. Но не ни е пречила да влезем в ЕС .

съседски страни винаги ще се дърлят за нещо. македонците си ги дръсти комплекса.

въпроса е, дали ще държим Македонския народ настрани от зона за пътуване и икономическо развитие заради някаква пиклива история и без това писана и преправяна от завоеватели и победители, не само от Македонски псевдо историци.

Мое мнение, да си влязат в ЕС, пък пак ще си ср дърлим, а и в Брюксел може да се съдим и чрез субсидийни програми да влияем.

това са отделни неща и това което националистите български смесват е престъпление срещу македонския обикновен човек.

-1580

1

Bace7

11.01 2022 в 05:07

То Франция и през ПСВ "настояваше" да решава македонския въпрос, даже беше пратила войски против България, включително "доброволци" от Черна Африка. И до ден днешен повечето са заровени по македонските чукари...

 
X

Подкастът на OFFNews